Fizyka
hmm...: Fizyka Proszę o sprawdzenie zapisu, bo mnie coś trafi zaraz...
Podczas swobodnego spadku ciało przebyło ostatnie 10 m w ciągu 0,25 s. Znaleźć wysokość,
z której ciało rozpoczęło spadek i szybkość upadku ciała na ziemię.
H−wysokość całkowita
10− wysokość dla ostatnich 25 s
h− wysokość dla t
c−25
H−10=h
| gtc2 | | g(tc−25)2 | |
| −10= |
| stąd wychodzi mi tc=12,545s, a czas dla ostatnich 10m to |
| 2 | | 2 | |
25s. Znakiem tego całkowity czas jest, krótszy od wycinka czasu w nim zawartego... Proszę o
wskazanie błędu w zapisie.
28 sty 17:15
Sławek:
10 m w ciągu 0,25 s
0,25 s to nie to samo co 25 s
28 sty 18:03
Nienor: Ma być z prawej strony:
28 sty 18:17
hmm...: nie sorrki tam powinno być 25 w zadaniu bo treść skopiowałem z neta, a w moim jest tak jak
napisalem w rozwiązaniu czyli 25 s. Z reszta to i tak nic nie zmienia, bo wychodzi błąd
logiczny, albo nie umiem liczyć. To też trzeba rozważyć
28 sty 18:21
Sławek:
To dane są do bani (tzn. 25s). Policz ile czasu ciało spada swobodnie z 10 metrów.
28 sty 19:00
hmm...: 10 m w ciągu 25 s to chyba kartka papieru
28 sty 19:07
Nienor: W zadaniu spada punkt materialny, bo opis ruchu dla kartki papieru jest bardziej skomplikowany.
To musi być 0,25 s i kropka:
| | 20 | |
tc2− |
| =tc2−0,5tc+0,0625
|
| | 9,81 | |
t
c≈3,952471967[s]
I dla tego t
c, przy przybliżeniu g=9,81 ciało prze ostatnie 0,25[s] pokonuje 9,386875[m]
28 sty 21:04