sadr
Amelia: liczbe 0,32(4) zapisz w postaci ułamka zwykłego
28 sty 17:09
pigor: ... np. tak :
| | 4 | | 32*9 | | 4 | | 320−32 | | 4 | |
0,32(4)= 0,32+0,00(4)= 0,32+ |
| = |
| + |
| = = |
| + |
| = |
| | 900 | | 100*9 | | 900 | | 900 | | 900 | |
| | 292 | | 73 | |
= |
| = |
| . ...  |
| | 900 | | 225 | |
28 sty 17:19
Amelia: Skąd się wzięło w mianowniku 900 bo nie mam pojęcia

?
28 sty 17:22
pigor: z obserwacji, bo np.
4:9= 0,(4) , a 4:90= 0,0(4) , a 4:900= 0,00(4) itp, a więc 4:9000= napisz sobie ile
28 sty 17:28
pigor: i to warto sobie "zapisać" na swoim dysku twardym, czyli w ...

w odpowiednim miejscu
mózgu w swojej głowie, wtedy takie zadanka będziesz robiła szybko, łatwo i przyjemnie...
28 sty 17:32
Dominik: | ⎧ | 0,32(4) = x | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | 3,24(4) = 10x | |
2,92 = 9x
| | 2,92 | | 292 | | 73 | |
x = |
| = |
| = |
| |
| | 9 | | 900 | | 225 | |
28 sty 17:35