Funkcje
xxx: Przekształcenie fukcji f(1−||x|)
Witam, mam problem z zadaniem.
http://img198.imageshack.us/img198/200/mat1b.jpg
Na razie chodzi i o pkt. a. Chodzi o przekształcanie funkcji. g(x) = |f(−x)| zrobiłem na
zasadzie schematycznego przekształcenia. Czyli
1) OY
2) Ujemne wartości odbite na dodatnie.
http://img805.imageshack.us/img805/6927/mat2s.jpg Natomiast z h(x) mam już problem. Jak przekształcać
taką funkcję? Bo rozpisując to jako f(−|x| +1) przekształcam funkcje
1) Wartości ujemne na dodatnie
2) OX
3) 1 do góry.
I to jest nieprawda. Dlaczego? Postanowiłem rozpatrzeć pojedyncze funkcje, np y=−x+5 ⇒ h(x) =
|x| +4 y=−x−7 ⇒ h(x) = |x|−8 I zauważyłem, że te funkcje zostały przesunięte o 1 w lewo, ale
to już nie sprawdza się z funkcją y=2x=5... Nie wiem dlaczego to jest źle i jak powinno się
przekształcić prawidłowo tą fikcję. Czy ktoś postara mi się to wytłumaczyć? Że g(x) udało się
schematem a h(x) już nie?