n
Beata17: Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w trapez równoramienny, w którym iloczyn długości
podstaw jest równy 16.
8 cze 21:12
Eta:
Pomagam

rysuję .... cierpliwości
8 cze 21:44
Bogdan:
| | x | | r | |
Trójkąty CGS i BGS są podobne, stąd mamy proporcję: |
| = |
| ⇒ r = √xy |
| | r | | y | |
8 cze 21:49
Bogdan:
Witam Eto

i przepraszam, że nie uprzedziłem o wejściu w to zadanie.
8 cze 21:52
Beata17: Dzięki
8 cze 22:02
Eta:

a*b= 16 h= 2r
trapez jest opisany na okręgu , więc zachodzi warunek:
a +b = k + k
| | a −b | |
ponad to jest równoramienny to: x = |
|
|
| | 2 | |
z tw. Pitagorasa w trójkacie AED mamy:
k
2 = x
2 + h
2
zatem:
h
2 = k
2 − x
2
h
2 = [
12(a+b)]
2 − [
12(a −b)]
2
| | a2 +2ab +b2 −a2 +2ab − b2 | |
to h2 = |
|
|
| | 4 | |
h
2 = a*b
długość h jest średnią geometryczną podstaw
h
2 = 16 => h= 4
ponieważ h= 2r => 2r = 4 =>
r=2
PS: długość średnicy okręgu wpisanego w trapez równoramienny
jest średnią geometryczną długości podstaw trapezu
8 cze 22:05
Eta: Witaj Bogdanie!
Podałam nieco inne rozwiązanie .... też poprawne
8 cze 22:07
Eta:
Oczywiście z rysunkami nigdy Ci nie dorównam
8 cze 22:08