popmocy
Lizzie: rozwiąż nierównośc |x−2|+|3x−6| < |x|
28 sty 16:28
Licealista:
Rysujesz dwie proste
Pierwsza to : |x−2|+|3x−6|
Druga to : |x|
Nakładasz je na siebie i patrzysz kiedy wykres funkcji |x| jest nad tym drugim.
28 sty 16:33
pigor: .. np. tak :
|x−2|+|3x−6|< |x| ⇔ |x−2|+3|x−2|< |x| ⇔ 4|x−2|< |x| /
2 ⇒
⇔ 16(x
2−4x+4)< x
2 ⇔
15x2−64x+64< 0 i Δ=64*64−60*64= 4*64 i
√Δ= 16 ⇒
⇒ x=
130 (64−16) lub x=
130 (64+16) ⇔ x=
4830 lub x=
8030 ⇔
⇔
x= 85 lub
x= 83 ⇔
x∊{85, 83} . ...
28 sty 16:50
PW: Licealisto: nie można powiedzieć "prosta" o czymś określonym wzorem
f(x) = |x−2|+|3x−6|.
28 sty 18:33