Dwumian Newtona
HNO3: 1. Wyznacz siódmy wyraz rozwinięcia (2x −14)10
2. Wyznacz wyraz rozwinięcia { x3 + 1x)15 który zawiera x5
3. Wiadomo, że suma współczynników drugiego i trzeciego wyrazu rozwinięcia dwumianu
(x2 + 1x2)n (x ≠ 0 ) wynosi 325.
Wyznacz siedemnasty wyraz tego rozwinięcia. Rozważ dwa przypadki.
Prosiłbym o opisanie krok po kroku jak to robić, bo zależy mi na metodyce. z góry dziękuję.
8 cze 21:06
Basia: Pomagam
8 cze 22:47
Basia:
| | | | 1 | |
(2x−14)10 = ∑k=0,...,10 | (2x)10−k*( |
| )k |
| | | 4 | |
siódmy wyraz to k=6 (bo liczymy od 0) czyli
8 cze 22:57
Basia:
| | | |
(x3+1x)15 = ∑k=0,1...,15 | *(x3)15−k*(1x)k |
| | |
| | | | 1 | |
*(x3)15−k*(1x)k= | *x3(15−k)* |
| = |
| | | xk | |
45−4k=5
−4k=−40
k=10
czyli wyraz 11 (i tylko 11) będzie zawierał x
5
8 cze 23:01
Basia:
| | 1 | | | | 1 | |
(x2+ |
| )n = ∑k=0,1,...n | *(x2)n−k*( |
| )k |
| | x2 | | | x2 | |
w
2 ⇒ k=1
w
3 ⇒ k=2
| | | | 1 | | | | x2n−2 | |
w2 = | *(x2)n−1* |
| = | * |
| = n*x2n−4 |
| | | (x2)1 | | | x2 | |
| | | | 1 | | | | 1 | |
w3 = | (x2}n−2* |
| = | *x2n−4* |
| = |
| | | (x2)2 | | | x4 | |
| | | | n! | | (n−1)*n | | n2−n | |
wsp3= | = |
| = |
| = |
| |
| | | 2!*(n−2)! | | 2 | | 2 | |
2n + n
2 − n = 650
n
2 + n − 650 = 0
Δ=1
2−4*1*(−650) = 1+2600 = 2601 = 51
2
√Δ=51
n
1=
−1−512 = −26 niemożliwe bo n∊ℕ
n
2=
−1+512=25
n=25
i nie widzę tu żadnej możliwości rozważania dwóch przypadków
8 cze 23:26
Andrzej: a w siedemnastym wyrazie to nie będzie k = 16 ? skoro w drugim k = 1 a w trzecim k = 2...
8 cze 23:35
Basia: Będzie oczywiście.
Czyli
| | 1 | | | | x18 | | | |
*x2*9* |
| = | * |
| = | *x−14 |
| | x2*16 | | | x32 | | |
i dalej ani rusz drugiego przypadku nie widzę
8 cze 23:40
Basia:
Dwa przypadki byłyby gdyby równanie
miało dwa rozwiązania.
A ono ma jedno. Chyba, że się gdzieś pomyliłam, ale chyba nie.
8 cze 23:42
Andrzej: ten drugi przypadek to może być z przemienności dodawania, tego w nawiasie. Jak zamienisz
miejscami składniki to będzie inaczej.
8 cze 23:50
Basia: Masz rację. A ja się uparłam, że mam mieć dwa różne n, nie wiadomo dlaczego.
Siła sugestii jest wielka.
9 cze 00:03
Stanisław : W tym pierwszym jest źle powinny być dwa rozwiązania. A poza tym jak wpisałaś k=6 to dlaczego
zrobiło się 7?
25 kwi 13:45