Prosze o wytlumaczenie
Buc Kipic: Prosze o wskazowke
Dla jakich wartosc parametru m i n dziedzina wyrazenia wymiernego jest podany zbior B ?
2x+3/ x
2 +mx+2 D= R
i teraz z x
2 + mx + m
licze delte ktora wychodzi
Δ=m
2 − 8
i dlaczego sie zapisuje ze Δ<0 dlaczego sie znak zmienia
i m
2 − 8 <0




?
prosze o wytlumaczenie
28 sty 16:15
Buc Kipic: Pryk
28 sty 16:39
Buc Kipic: Nikt mi nie chce pomóc
28 sty 17:19
pigor: ...., bo nie wiem o co chodzi , gdzie jest n

, gdzie jest ten zbiór B

, czy tam jest
x
2+mx+2, czy x
2+mx+m w mianowniku

. ...
28 sty 17:23
pigor: traktujesz nas swoim niechlujstwem jak ... nie powiem co
28 sty 17:24
Buc Kipic: przepraszam to chodzilo o zbiór D a ten zbiór to D = R czyli liczby rzeczywiste naleza do tego
zbioru . poprostu literowka

zamiast D napisałem B
28 sty 17:34
pigor: , ana pozostałe moje 2 pytania
28 sty 17:35
bash: Wiesz co Buc Kipic to już naprawdę nie pierwszy raz się zdarza, że wrzucasz zadania z
totalnie niechlujnym zapisem, popracuj na tym...
28 sty 17:39
Buc Kipic: przepraszam ze nie udzielilem na nie odpowiedzi poprostu glupio mi sie zrobilo
ze popelnilem literowke
a x
2+mx+2 jest w mianowniku a 2x+3 to liczebnik
jesli chodzi o n to poprostu do innego przykladu jest a ten co zamiescilem to jest jeden z
przykladow tego zadania i akurat w nim nie ma n
ale to jest jedyny przyklad wlasnie w ktorym sie zmienia ten znak przy delcie i dlatego
zalozylem posta bo niewiem dlaczego
28 sty 17:41
pigor: ..., a więc masz wyrażenie wymierne:
| 2x+3 | |
| i D=R ⇔ x2+mx+2 >0 i D=R (cała parabola nad osią OX) ⇔ |
| x2+mx+2 | |
⇔ a=1 >0 (ramiona paraboli do góry) i Δ< 0 (zero pierwiastków) ⇔ m
2−4*2< 0 ⇔
⇔ m
2< 8 ⇔ |m|< 2
√2 ⇔
−2√2< m< 2√2 ⇔
m∊(−√2;2√2) . ...
28 sty 22:12
Buc Kipic: dzieki
28 sty 22:20
pigor: ... , dopowiem może jeszcze, że jeśli ten mianownik ma być różny od zera dla każdego x∊R , to
ogólnie wtedy i tylko wtedy, gdy (a>0 i Δ<0) lub (a<0 i Δ<0) , a tu ten drugi
przypadek odpada (dlaczego ?) . ...
28 sty 22:48