Obliczyc granice lim_{x→+∞}x(2arctg(5x)-π) Nie wiem jak ja ugryzc :)
aqlec: Obliczyc granice lim
x→+∞x(2arctg(5x)−π)
Nie wiem jak ja ugryzc
28 sty 16:13
aqlec:
28 sty 16:30
Krzysiek: i skorzystaj z reguły de l'Hospitala
28 sty 16:34
Krzysiek: | | π | |
limx→+∞ (2arctg(5x)−π)= 2*5* |
| −π= 4π |
| | 2 | |
Tak bym to zrobił.
28 sty 16:35
Krzysiek: Wybacz, nie zauważyłem x.
28 sty 16:37
aqlec: no własnie tez nie zauwazyła tego na poczatku

i dlatego nie wiem jak to zrobic
28 sty 16:40
aqlec:
28 sty 16:55
Krzysiek: no chyba napisałem wyżej co powinieneś zrobić... skorzystaj z reguły de l'hospitala...
28 sty 16:56
Krzysiek: | | π | |
Ale tu nie wychodzi nieoznaczoność... limx→∞ arctg(x)= |
| |
| | 2 | |
28 sty 17:03
Krzysiek: ok i również arctg(5x)→π/2 więc licznik zmierza do 2*π/2−π=0
28 sty 17:05
Krzysiek: | | 5π | |
Myślałem, że skoro 5x to |
| |
| | 2 | |
28 sty 17:09