pomocy
adrian2001: znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkt wspólny prostych 3x−y+6=0 i −2x+y−5=0 oraz
punkt B(0,0)
28 sty 16:11
Dominik: rozwiaz uklad rownan:
| ⎧ | 3x − y + 6 = 0 | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | −2x + y − 5 = 0 | |
i podstaw x, y do rownania y = ax by otrzymac wspolczynnik a. szukana prosta bedzie wlasnie w
postaci y = ax.
28 sty 16:14
Licealista:
A układ równań umiemy rozwiązywać

3x−y=−6
−2x+y= −5 (klamerka)
Oblicz z tego x i y
Otrzymasz coodry punktu przecięcia i liczysz równianie prostej przechodzącej przez dwa punkty.
28 sty 16:14
Licealista: Zapomniałem dopisać prostej przez dwa punkty... oto ona
| | ya − yb | |
y−ya = a( x − x1 ) dla a= |
| |
| | xa − xb | |
28 sty 16:17
adrian2001: dzieki
28 sty 16:21
pigor: ... dodając stronami dane równania prostych masz układ równań
równoważnych: x+1=0 i y=2x+5 ⇔ x=−1 i y=3 , czyli
A=(−1,3) − ich punkt
przecięcia się, zaś
B=(0,0) to równanie prostej
AB: y= −
31x ⇔
y=−3x ⇔
3x+y=0 − szukane równanie . ...
28 sty 16:22