dzialania na zbiorach, liceum
pawel: A=(−oo, 2> , B= (−3 , +oo)
AUB=(−oo, +oo)
A∩B= albo (−3, 2> , albo (−2, 2>
nie wiem juz, na tej stronie jest napisane m.in. że jak np. jest (2, 5> , to jst to zbior
lewostronnie otwarty, prawostronnie zamkniety 2 i 5 bez 2. Ja używam takich skojarzeń, np. że
jak nawias otwarty= to że "drzwi otwarte i liczba uciekla". Ale nie wiem po prostu kiedy dana
liczbe brac pod uwage a kiedy nie..
dopełnienie i różnica to juz czarna magia, zwłaszcza to dopełnienie. W wielu przypadkach po
lewej i prawej wychdozi to samo: (−oo, +oo), czy takie banalne by to było?
28 sty 14:54
Hedion:
A∪B masz dobrze
A∩B = (−3, 2>
Znak ∪ traktujemy jako "lub". Ściślej mówiąc zbiór A lub zbiór B, czyli ten lub ten. Znak ∪
oznacza sumę, sumę dwóch zbiorów w tym przypadku.
Znak ∩ traktujemy jako "i". Musi być zarówno zbiór A jak i zbiór B. Czyli część wspólna.
Najlepiej przedstawić dwa zbiory A, B na osi liczbowej i sprawdzić gdzie te zbiory mają cześć
wspólną a gdzie tworzą sumę zbiorów. Z czasem oś liczbowa nie będzie potrzebna.
Nawias otwarty A=(5, 7> mówi nam, że liczba 5 nie należy do zbioru, ale wszystkie większe
liczby od 5 już należą. Czyli liczby:
5,00000001
5,00000015
5,00000115
należą do tego zbioru.
Nawias > mówi nam, że liczba 7 należy do zbioru.
28 sty 15:00
Hedion:
Dopełnienie
Mając zbiór A=(−∞, 5) dopełnieniem zbioru A do zbioru liczb rzeczywistych jest zbiór
A'=<5, +∞)
podobnie tutaj
B=(−∞, 4> , B'=<4, +∞)
C=(−∞, −√5) , C'=<√5, +∞)
I tyle. Zbiór uniwersalny w tym przypadku to zbiór liczb rzeczywistych.
28 sty 15:04
Hedion:
Błąd wyżej powinno być
B'=(4, +∞)
28 sty 15:04
pawel: nie rozumiem tych dopełnien

a co do brania pod uwage danej liczby, to czemu na tej stronie napisano, że jak nawias otwarty
to nie liczy sie tej liczby, przy zamknietym liczy sie. Zawsze?
28 sty 16:06
Hedion:
Powiedzmy, że takie jest nazewnictwo w matematyce. Co do dopełnień co tu jest do rozumienia ?
Mamy całość, czyli cały zbiór. Zbiór liczb rzeczywistych R.
Jak weźmiemy kawałek z tego zbioru na przykład zbiór A=<−2, 2> to jaki zbiór będzie
dopełnieniem do zbioru R?
Oczywiście zbiór B=<−∞, −2) U (2, +∞)
Dlaczego ?
Bo zbiór A∪B musi tworzyć zbiór liczb rzeczywistych
A∪B = R;
28 sty 16:14