Zbadać zbieżność szeregu:
Linuś: Zbadać zbieżność szeregu:
∞∑n=2 3n+1:2n3−3n2
Proszę o pomoc w rozwiązaniu
28 sty 14:49
Linuś: Bardzo proszę o pomoc

Jest to dla mnie bardzo ważne aby uzyskać rozwiązanie
28 sty 15:12
Krzysiek: | | 3n+1 | |
jeżeli przykład wygląda tak: |
| |
| | 2n3 −3n2 | |
to skorzystaj z kryterium ilorazowego lub porównawczego.
(wskazówka−patrz tylko na największe potęgi w liczniku i mianowniku)
28 sty 15:15
Linuś: Tylko że ja nawet nie wiem jak się mam za to zabrać to są do piero moje początki jeśli chodzi o
zbieżność
28 sty 15:44
Krzysiek: | | 3n | | 3 | 1 | |
korzystając ze wskazówki, patrzymy na największe potęgi czyli: |
| = |
|
| |
| | 2n3 | | 2 | n2 | |
| | 1 | |
i wiemy,że ∑ |
| jest zbieżny więc przypuszczamy że i szereg z zadania jest zbieżny i ciąg |
| | n2 | |
| 3n+1 | | A | |
| staramy się ograniczyć od góry przez ciąg postaci: |
| (A−pewna stała) |
| 2n3−3n2 | | n2 | |
| | 1 | |
by skorzystać z kryterium porównawczego lub dobieramy ciąg: bn = |
| i korzystamy z |
| | n2 | |
kryterium ilorazowego.
28 sty 15:53
Linuś: | | an | |
Jeśli ∧nℯN (an >0 i bn>0) oraz limn→∞ |
| ∊(0,∞) |
| | bn | |
Czy to chodzi dalej o to
28 sty 16:17
28 sty 16:26
Ralfik: Z chęcią bym ci pomógł ale właśnie zaczynam analizę 2
28 sty 19:27
Linuś: Może ktoś pomoże policzyć graniće an/bn
29 sty 14:54