Pytanie odnośnie wektorów, prosze o pomoc:)
Maja: Mam tylko małe pytanie odnośnie wektorow
Chodzi mi, że jeżeli są podane 3 wektory (po trzy liczby) i trzeba obliczyc kąt pomiędzy
wektorami, to liczy się tylko 1 czy 3? np.mamy x,y,z to licze cos (x,y), cos(x,z), cos(y,z)
czy jak?
28 sty 14:40
Aga1.: Podaj konkretne zadanie, ale kąt obliczamy między wektorami a,b lub między wektorami a,c lub
między wektorami a,c.
28 sty 15:16
Olaa: Mam np. cos takiego, podane wektory x=(1,−1,2), y=(0,2,−2), z=(1,1,0)
Obliczyć z tego kąty pomiędzy wektorami.
Iloczyn skalarny x*y= −6 x*z=0
długość boków: |x|= √6 |y|= √8 |z|= √2
kąt między wektorami cos(x,y)= − √3 /2
28 sty 15:27
Aga1.: Obliczenia są poprawne , licz dalej : iloczyn skalarny wektorów x*y
i kąt między wektorami x,y, x, z oraz y,z.
28 sty 18:30