zdarzenia przeciwne
Kamcio :) : Mam problem z rozróżnianiem zdarzeń przeciwnych, mógłby mi ktoś na spokojnie wytłumaczyć? mam
tutaj kilka przykładów, pięknie z góry dziękuję

Uczeń wypełnia test złożony z 8 pytań. Na każde z pytań są 2 opowiedzi, z których dokładnie
jedna jest właściwa. Jakie jest prawdopodobieństwo że przy pomocy czystego odgadywania uczeń
odpowie prawidłowo na co najwyżej 6 pytań? Tutaj definiuję zdarzenie A jako "uczeń odpowie
prawidłowo na conajwyżej 6 pytań" i moje pytanie, czy zdarzenie przeciwne do A to będzie
"uczeń odpowie prawidłowo na co najmniej 6 pytań" czy może jakieś inne? i drugi przykład :
Z talii złożonej z 52 kart losujemy bez zwracania cztery. Jakie jest prawdopodobieństwo, że
a) będą to same asy
b) nie będzie wśród nich żadnego asa
c) co najmniej jedna karta nie będzie asem
d) będzie wśród nich co najmniej jeden as?
moim zdaniem zdarzenia przeciwne to będą pary a−b i c−d
28 sty 14:35
Kamcio :) : I jeszcze takie zadanie (nie mam pojęcia jak się za nie zabrać, próbowałem ze schematu
bernoulliego, ale coś nie tak) Zamierzamy wykonać serię rzutów kostką. Jak długa musi być ta
seria, abyśmy mogli mieć co najmniej 50% szans, że choć raz wypadnie szóstka?
Moje obliczenia:
załóżmy że wykonamy n rzutów kostką, wówczas
A− choć raz wypadnie szóstka
| | | | 1 | | 5 | | 1 | |
P(A)=P(Sn=1)= | * |
| *( |
| )n−1≥ |
| |
| | | 6 | | 6 | | 2 | |
i dalej nie wiem co, w ogóle odpowiedź mi się nei zgadza, bo powinno wyjść n≥4, a dla 4 ta
nierówność nie jest w ogóle prawdziwa :< dziękuję za pomoc
28 sty 15:00
PW: No właśnie. "Choć raz wypadnie szóstka" do zdarzenie przeciwne do "wypadły same mniejsze". To
co napisałeś jako P(A) to prawdopodobieństwo uzyskania d o k ł a d n i e jednej szóstki −
nie o to pytali.
28 sty 15:15
Kamcio :) : to jak to będzie ?
P(A)=P(Sn≥1)?
28 sty 15:17
Kamcio :) : | | 1 | |
to tutaj trzeba rozpatrzyć zdarzenie przeciwne, tak? czyli P(A')=P(Sn<1)=P(Sn=0)≤ |
| |
| | 2 | |
teraz dobrze?
28 sty 15:19
PW: | | 1 | | 1 | |
P(A)≥ |
| ⇔ P(A')=1−P(A)≤ |
| |
| | 2 | | 2 | |
− tak.
28 sty 15:30
Kamcio :) : no i rozwiązuję dalej:
i jak to dalej rozwiązać?
28 sty 15:31
PW: Wziąłbym jednak logarytm o podstawie 10 − wartości są w tablicach, a my szukamy liczb
naturalnych, więc takie przybliżenia wystarczą.
28 sty 16:58
PW: Albo sprawdzić w nierówności
| | 5 | |
kilka początkowych n − wystarczy, bo funkcja wykładnicza o podstawie |
| jest malejąca. |
| | 6 | |
28 sty 17:40
Kamcio :) : W pudełku umieszczono 3 kule białe i 2 kule czarne. Następnie z pojemnika zawierającego
jednakową liczbe kul białych i czarnych wybrano losowo jeszcze 1 kule i nie ogladając jej
koloru dołozono do pudełka. Na koniec z pudełka wylosowano 2 kule . Oblicz, jakie jest
prawdopodobieństwo, że obie wylosowane kule będa białe.
Moje rozwiązanie :
rozbijam na dwa przypadki:
gdy dołożono kulę białą:
w pudełku wówczas mamy 4 kule białe i 2 czarne
Metodą drzewka ustalam prawdopodobieństwo wyjęcia 2 kul białych w tym przypadku
drugi przypadek, gdy dołożono kulę czarną:
wówczas mamy po 3 kule czarne i 3 białe
I teraz Prawdopodobieństwo że obie wylosowane kule będą białe (jako że w pudełku z którego
wyjmowaliśmy jedną bilę zawierało tyle samo kul białych co czarnych, więc wyjęcie kuli białej
jest równie prawdopodobne jak wyjęcie kuli czarnej, a więc mogę to obliczyć tak):
Czy to jest dobre rozumowanie? Proszę o sprawdzenie, dzięki
28 sty 19:45
Kamcio :) : podrzucam
28 sty 22:55
Kamcio :) : znów podrzucam i dodaję jeszcze jedno (wychodzi mi zły wynik ; ( )
Około 8% mężczyzn i 0,5% kobiet jest dotkniętych daltonizmem. Z grupy ludzi, w której stosunek
liczby mężczyzn do kobiet jest równy 3:2, wylosowano jedną osobę. Zakładając, że wylosowana
osoba cierpi na daltonizm, oblicz prawdopodobieństwo, że będzie to kobieta.
No więc tak, definiuję zdarzenia
A− osoba ma daltonizm
B
1−wylosowano mężczyznę
B
2− wylosowano kobietę.
Ze wzoru Bayesa:
| | P(A\B2)*P(B2) | | 1 | |
P(B2\A)= |
| == |
| =4% |
| | P(A\B2)*P(B2)+P(A\B1)*P(B1) | | 25 | |
W odpowiedziach jest podane że 5% :<
proszę o pomoc, dzięki
28 sty 23:37
Kamcio :) : @up
28 sty 23:57
Kamcio :) : asfafqwf
29 sty 00:21
29 sty 00:40
Kamcio :) : nie mam pojecia co to za ksiazka, dostalem kserowke. Tresc cala przepisalem (poza wstepem że
daltonizm to wada wzroku)
29 sty 01:03
Kamcio :) : Dorzucam jeszcze dwa, liczę że ktoś podpowie:
Z talii 52 kart będziemy losować kolejno dwa razy bez zwracania po jednej karcie. Przy
założeniu, że pierwsza z wylosowanych kart jest figurą (asem, królem, damą, waletem) , oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia, że drugą wylosowaną kartą jest as
W biegu na 800 metrów wystartowało 10 zawodników, wśród których było 2 polaków i 2 francuzów.
Niestety relacja telewizyjna tej imprezy została przerwana i nie wiadomo, kto wygrał zawody.
Francuska telewizja podała, że żaden z francuzów nie stanął na podium. Oblicz o ile po
ogłoszeniu tej informacjii wzrosło prawdopodobieństwo, że obaj Polacy zajęli miejsca na
podium.
Nie wiem jak się za to zabrać, co liczyć, czy mogę skorzystać w tych zadaniach ze wzoru na
prawdopodobieństwo całkowite? Bardzo proszę o jakieś wskazówki
29 sty 11:01
Kamcio :) : asd
29 sty 13:17
Kamcio :) : das
29 sty 16:00
Kamcio :) : awwww
29 sty 17:03
Kamcio :) : pomoże mi ktoś? proszę
29 sty 17:17
Kamcio :) : nadal szukam pomocy
29 sty 22:24
Mila: podaj odpowiedzi.
29 sty 22:26
Kamcio :) : o biegach {17}{420} lub {27}{420} (nie mogę rozczytać

)
29 sty 22:28
29 sty 22:29
Kamcio :) : hmm?
29 sty 23:20