pole trojkata
derek:

Witam, Jak policzyć pole zielonego trójkąta na rysunku mając powierzchnię pozostałych ?
28 sty 14:27
pigor: ... z tw o stosunku pól trójkątów o tej samej podstawie masz np.
równanie :
| Pz | | Pz+300+1200 | | Pz | | Pz+1500 | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ |
| 450+300 | | 450+1800 | | 750 | | 2250 | |
⇔ 2250P
z= 750P
z+750*1500 ⇔ 1500P
z= 750*1500 ⇔
Pz=750 m
2. ...
28 sty 15:00
derek: Dziekuje. gdzie w necie znajdę dokladną tresc tego twierdzenia ?
28 sty 15:04
derek: Już rozumiem bez tw

Dziekuję.
28 sty 15:15
pigor: ... naprawdę nie wiem .., ale przepraszam miałem na myśli tę samą wysokość , czyli [n[tw. o
stosunku pól trójkątów o tej samej wysokości]] może wygogluj sobie to, a więc brzmi ono np.
tak :
stosunek pól trójkątów o tej samej wysokości jest równy stosunkowi ich podstaw .
a, jak byś oznaczył literami wszystkie wierzchołki na tym rysunku to w miarę swego czasu
mógłbym lepiej ci to wyjaśnić , a nawet wykazać . ...
28 sty 15:15