sprawdź czy czworokąt jest rombem.
iza: Witam .

mam zadanie. sprawdź czy czworokat ABCD jest rombem gdy A=(−4,−2) B=(2,0), C=(0,4)
D=(−6,2) ? wystarczy rysunek i pwoeidziec ze na oko widac ze boki nie sa rowne? z góry dzięki
za pomoc
8 cze 21:03
Basia: Nie wystarczy. Znasz już wektory ?
8 cze 21:10
iza: nie bardzo.
8 cze 21:13
Basia: Ja nie pytam czy umiesz, tylko czy już były w szkole omawiane.
8 cze 21:15
iza: no nie były.
8 cze 21:23
Basia:
liczysz |AB| |BC| |CD| i |AD|
jeżeli wszystkie są równe masz romb
|AB| = √(xb−xa)2+(yb−ya)2
|AB|=√(2+4)2+(0+2)2 = √62+22 = √40
|BC| = √(xc−xb)2+(yc−yb)2
|BC|=√(0−2)2+(4−0)2 = √22+42 = √20
√20≠√40
dalej liczyć nie trzeba
czworokąt nie jest rombem
8 cze 21:35
iza: dzięki bardzo !
8 cze 21:38
pp: zal
8 lis 16:48