równanie logarytmiczne
naraska: czy mógłby to ktoś rozwiązać?
log(3x+4)+log(x−8)=2
nie wiem czy babeczka, która dała nam to do rozwiązania nie pomyliła się i nie powinno być
"+8", bo tak to wychodzi dziwna delta
28 sty 13:30
asdf: pierw dziedzina, poźniej:
(3x+4)(x−8) = 100
no i licz.
28 sty 13:34
gus: Podstawa to e czy 10?
28 sty 13:34
asdf: logex = lnx
log10x = logx
28 sty 13:35
asdf: logarytmu naturalnego (ln) w szkole średniej raczej nie bedziesz miał
28 sty 13:35
naraska: podstawa to 10...
takie coś dała nam na studiach
28 sty 13:38
asdf: Jak Ci dała takie zadanie to je licz

Nie muszą wychodzić eleganckie wyniki
28 sty 13:39
naraska: Δ=1984
wątpię, że o to jej chodziło, musiała się walnąć przy przepisywaniu
28 sty 13:40
asdf: bardziej ty przy liczeniu

policz to jeszcze raz..
28 sty 13:45
pigor: ... założenia 3x+4>0 i x−8>0 ⇔
x>8 i może chodzi jak na studiach to rzeczywistych
szukaj jakąś metodą przybliżoną no i zespolonych przy okazji . ...
28 sty 13:53
naraska: asdf... a liczyłeś to? jaka delta Ci wyszła?
28 sty 18:35
asdf: 1600
28 sty 18:55
28 sty 18:57
asdf: juz wiem gdzie blad zrobiłem, racja − delta jest inna. Nie wiem co ty masz do tych studiów −
przeciez to jest zwykla delta i liczenie jak kazde (w większości sie nawet nie wie co
liczy..ale to juz co innego)
28 sty 19:01