Oblicz całkę nieoznaczoną.
Krzysiek: Jedyny pomysł jaki miałem to rozbić to na ułamki proste, ale to czynnik nierozkładalny.
Kolejny dzień, kolejne problemy.
28 sty 13:21
Krzysiek: No, a kolejny pomysł jaki mam to:
| | dx | | 1 | | −3x+6 | | −3x+6 | |
∫ |
| = ∫ |
| + |
| dx= ∫ |
| dx= |
| | x2−3x+3 | | x2−3x+3 | | −3x+6 | | x2−6x+9 | |
| | −3x+6 | | dx | | xdx | | dx | |
∫ |
| dx= ∫ |
| −3∫ |
| +6∫ |
| = |
| | (x−3)2 | | (x−3)2 | | (x−3)2 | | (x−3)2 | |
| | dx | | xdx | |
7∫ |
| −3∫ |
| |
| | (x−3)2 | | (x−3)2 | |
Ale to są jakieś bzdury
28 sty 13:35
camus: x
2−3x+3 = x
2−3x+
14+2
34=(x−
12)
2+2
34 =
| | x−12 | |
234(( |
| )2+1) − teraz tylko podstawienie pod t, i już z górki |
| | | |
28 sty 13:36
camus: Ojjjjjjj mój błąd, tam powinno być x2−3x+94 + 34 = (x−32)2+34 i dalej tak
samo.
28 sty 13:43
Krzysiek:
28 sty 14:08
Hedion:
| | √3 | |
x2 − 3x + 3 = (x − 32)2 + ( |
| )2 |
| | 2 | |
| | dx | | 2 | | 2x − 3 | |
∫ |
| = |
| arctan( |
| ) + C |
| | x2 − 3x + 3 | | √3 | | √3 | |
| | dx | | 1 | | x | |
∫ |
| = |
| arctan( |
| ) + C, a≠0 |
| | x2 + a2 | | a | | a | |
28 sty 14:29
Janek191:
Mianownik zapisujemy w postaci kanonicznej :
Δ = 9 − 4*1*3 = −3 < 0
p = 3/2
q = 3/ 4
więc
x2 − 3x + 3 = ( x − 3/2)2 + 3/4
Stosujemy podstawienie : x − 3/2 = √3/4 *t = [ √3/2] *t
więc
dx = [ √3/2 ] dt
oraz
dx dx
∫ −−−−−−−−−−−−− = ∫ −−−−−−−−−−−−− =
x2 − 3x + 3 ( x − 3/2)2 + 3/4
√3/2 dt 2 √3 dt
= ∫ −−−−−−−−− = −−−− ∫ −−−−− =
(3/4) t2 + 3/4 3 t2 + 1
2 √3 2√3 2
= −−−− arctg t + C = −−−− * −− arctg ( x − 3/2 ) + C = (4/3) arctg ( x − 3/2 )+ C
3 3 √3
28 sty 15:19
Janek191:
Mianownik zapisujemy w postaci kanonicznej :
Δ = 9 − 4*1*3 = −3 < 0
p = 3/2
q = 3/ 4
więc
x2 − 3x + 3 = ( x − 3/2)2 + 3/4
Stosujemy podstawienie : x − 3/2 = √3/4 *t = [ √3/2] *t
więc
dx = [ √3/2 ] dt
oraz
dx dx
∫ −−−−−−−−−−−−− = ∫ −−−−−−−−−−−−− =
x2 − 3x + 3 ( x − 3/2)2 + 3/4
√3/2 dt 2 √3 dt
= ∫ −−−−−−−−− = −−−− ∫ −−−−− =
(3/4) t2 + 3/4 3 t2 + 1
2 √3 2√3 2
= −−−− arctg t + C = −−−− * −− arctg ( x − 3/2 ) + C = (4/3) arctg ( x − 3/2 )+ C
3 3 √3
28 sty 15:19