Przekształcenie fukcji f(1-||x|)
xsenon: Witam, mam problem z zadaniem.
http://img198.imageshack.us/img198/200/mat1b.jpg
Na razie chodzi i o pkt. a. Chodzi o przekształcanie funkcji. g(x) = |f(−x)| zrobiłem na
zasadzie schematycznego przekształcenia. Czyli
1) OY
2) Ujemne wartości odbite na dodatnie.
http://img805.imageshack.us/img805/6927/mat2s.jpg
Natomiast z h(x) mam już problem. Jak przekształcać taką funkcję? Bo rozpisując to jako f(−|x|
+1) przekształcam funkcje
1) Wartości ujemne na dodatnie
2) OX
3) 1 do góry.
I to jest nieprawda. Dlaczego?
Postanowiłem rozpatrzeć pojedyncze funkcje, np
y=−x+5 ⇒ h(x) = |x| +4
y=−x−7 ⇒ h(x) = |x|−8
I zauważyłem, że te funkcje zostały przesunięte o 1 w lewo, ale to już nie sprawdza się z
funkcją y=2x=5...
Nie wiem dlaczego to jest źle i jak powinno się przekształcić prawidłowo tą fikcję. Czy ktoś
postara mi się to wytłumaczyć? Że g(x) udało się schematem a h(x) już nie?