trygonometria
Łuki_malaWiedza: Dana jest funkcja określona wzorem f(x) = sinx
a) Naszkicuj wykres funkcji g(x)= f(x)cos dla x należy <−2π, 2π>
To mam zrobione, ale nie umie sobie poradzic z podpunktem B mianowicie:
b) Wyznacz miejsca zerowe funkcji h(x)=4f( 3x + π/3 ) +1
28 sty 13:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
no to rozwiąż:
0 = 4sin(3x+ π/3) + 1
28 sty 13:04
Łuki_malaWiedza: dochodze do
sin(6x + 2π/3) = −1/2
i jak dalej te miejsca zerowe? bo mi coś nie chce wyjść
28 sty 13:15
Łuki_malaWiedza: ?
28 sty 13:55
28 sty 14:00
Łuki_malaWiedza: pomnożyłem tą dwójke ? w kluczu miałem ze taka odpowiedz miała być i starałem sie jakos do niej
dojść.
28 sty 14:07
Łuki_malaWiedza: wiem.. to było głupie
28 sty 14:08
Łuki_malaWiedza: sin(3x+ π/3) = − 1/4
i dalej jak ?
28 sty 14:10