.
asdf: Wyprowadzenie wzoru:
W jaki sposób można wyprowadzić wzór na przybliżoną wartość funkcji? Chodzi mi dokładnie o ten
wzór:
f(x0+ Δx) ≈ f'(x0)* Δx + f(x)
Prosiłbym o jakieś nakierowanie, bo jak sam nie wyprowadzę to nie zrozumiem.
28 sty 12:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
z definicji pochodnej w punkcie
28 sty 12:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | f(x0+h) − f(x0) | |
f'(x0) = lim |
| <−−− wyznacz f(x0+h) zamieniając lim na ≈ |
| | h | |
28 sty 12:53
asdf: | | f(x0 + Δx) − f(x0) | |
limΔx→0 |
| = f'(x0) |
| | Δx | |
lim
Δx→0 f(x
0 + Δx) − f(x
0) = f'(x
0)* Δx
lim
Δx→0 f(x
0 + Δx) = f'(x
0)* Δx + f(x
0)
a co z limesem? też powinien być po prawej stronie?
28 sty 12:57
asdf: Aha, to spoko, dzięki
28 sty 12:57
asdf: Jest znak ≈, a nie równości ponieważ Δx nie dąży dokladnie do zera tylko do wartości bliskich
zeru? (tak troche źle chyba sie wyrazilem, ale nie wiem jak to inaczej określić)
28 sty 12:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak ... takie jest rozumowanie
28 sty 13:05
asdf: dzięki
28 sty 13:10