nie potrafie...
Dawid: zad1
W trójkącie ostrokątnym ABC wysokość CD podzieliła kąt przy wierzchołku C na dwa kąty o miarach
| | 2 √3 | |
45 stopni i 30 stopni. Długość boku CB jest równa |
| a . Wtedy odcinek AD ma |
| | 3 | |
długość?
zad2
| | 1 | |
w trójkącie rozwartokątnym ABC, gdzie |ac|=√10, poprowadzono wysokość CD. jeśli tga= |
| |
| | 3 | |
to
a. CD=1
b. CD=2
c. CD=3
d. CD=4
jak zrobić te zadania?
pigor: ... zadania nie są jednoznacznie sformułowane (być może w treści zadania są rysunki , to
byłaby ...

insza inszość), a tak to nie chce misie rozpatrywać (analizować) przypadków