Wyznacz granicę ciągu:
Piotrek: an = (n3 + 3) * ln((n2 − 3) / (n2 + 5))
Wychodzi mi 0, a w odpowiedziach jest −∞
28 sty 12:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
pokaż jak liczysz
28 sty 12:32
Piotrek: Wyrażenie (n3+3) przenoszę i wychodzi (ln((n2 − 3) / (n2 + 5)))n3+3 i liczę z wzoru na e
28 sty 12:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
no to pokaż jak liczysz
28 sty 12:43
Piotrek: (ln((n2 − 3) / (n2 + 5)))n3+3=(ln((n2+5−3)/(n2+5)){n3+3)=(ln1+(−3/n2+5)){n3+3)
28 sty 12:48
Piotrek: można tutaj wstawić zdjęcie?
28 sty 12:48
Piotrek: bo długo zejdzie z przepisywaniem
28 sty 12:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
jak z (n
2−3) powstało sobie (n
2+5−3)

przecież to nie są równe sobie wyrażenia
28 sty 12:49
Piotrek: A tak, rzeczywiście − pomyłka
Ale i tak wynik się mi nie zmienił. Wychodzi e−∞, a to jest 0
28 sty 12:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
przecież wychodzi
ln (e
−∞) = −
∞
28 sty 12:57
Piotrek: A tak... bo przecież jeszcze trzeba to zlogarytmować... DZIĘKI WIELKIE

Pominąłem ten
logarytm
28 sty 12:59
asdf: e−∞ → 0
z wykresu logarytmu gdy argumenty dążą do 0, wartości dążą do −∞.
28 sty 13:00