Ekstrema lokalne
Jak bez Ziemi: Wyznacz ekstrema lokalne funkcji:
f(x) = x3−12xy+6+y2
Wyszły mi 4 punkty: P1=(0,0), P2=(24,0), P3=(0,144), P4=(24,144)
A wyznaczniki odpowiednio: −24,−24,0,0
Dałem odpowiedź że nie ma ekstremum lokalnego żadnego. ( No bo |W|<0 czyli nie ma lokalnego,
a w przypadku |W|=0 można obliczyć ekstremum ale babeczka nie podawała nam innej metody )
Ktoś skonfrontuje?
28 sty 12:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
pokaż jak Ci wyszły pochodne cząstkowe
28 sty 12:16
Tytus: Artur, tobie już dziękujemy
28 sty 12:20
Jak bez Ziemi: I rzędu: x2−4y i y−6x
II rzędu: 2x , −4 , −6 , 1 ( Martwi mnie trochę że w wyznaczniku nie miałem y).
28 sty 12:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
zła wartość wyznacznika dla P1
zła wartość wyznacznika dla P2
zła wartość wyznacznika dla P3
zła wartość wyznacznika dla P4
natomiast ... nie poznasz metody sprawdzania ekstremum gdy wyznacznik =0 bo jest ona zbyt
skomplikowana jak na obecny poziom ksztalcenia
tak więc ... na 99,9999% nie będziesz miał zadania w którym wyjdzie wyznacznik =0
28 sty 12:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
pochodzne mieszane wyszly Ci różne

<−−− błąd
28 sty 12:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
I rzędu
x
2−
4y i y−
6x
skąd te wartości

czemu podzielileś pochodne przez stale 2 i 3
28 sty 12:22
Jak bez Ziemi: Wydawało mi się że mogę je uprościć.
To jest właśnie zadanie z dzisiejszego kolokwium u zdziwiony byłem że wychodzą takie wartości
wyznaczników.
28 sty 12:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie można od tak podzielić
f' = 3x
2 − 12y
≠ x
2 − 4y
12 ≠ 4 <−−− prawda

to przy wyrażeniach też nie można 'bezkarnie' 'skracać'
28 sty 12:28
Jak bez Ziemi: Przy obliczaniu ekstremum warunkowego
miałem np pochodną:
2y+2L to normalnie dawałem = y+L
I zadanie wychodziło, więc myślę że można.
28 sty 12:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
co innego gdy masz równość ... a co innego gdy masz wyrażenie
28 sty 12:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
x = 2 + 2√3
to nie to samo co
x = 1 + √3
prawda?!
natomiast ... 2 + 2√x = 0 ⇔ 1 + √x = 0 <−−− prawda ... bo podzieliłeś lewą i prawą stronę
przez 2
28 sty 12:32
Jak bez Ziemi: Czyli jak mam xn w równości to to jest wyrażenie i nie moge skracać?
28 sty 12:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie zrozumiałes mnie
f'
x = 3x
2 − 12y <−−− okey ... ale
f'
x = 3x
2 − 12y
≠ x
2 − 4y <−−−− no jak może być tutaj równość zachowana

natomiast:
| | f'x | | f'x | |
f'x = 3x2 − 12y ⇔ |
| = x2 − 4y <−−−to jest prawdą,tylko po co Ci |
| |
| | 3 | | 3 | |
28 sty 12:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
to tak jakbyś mial zadanie:
| | 1 | |
narysuj proste y = 2x + 4 oraz y= |
| x + 1 |
| | 2 | |
to Ty piszesz:
y = 2x + 4 = x + 2 i rysujesz y=x+2
| | 1 | |
y= |
| x + 1 = x + 2 i rysujesz y=x+2 |
| | 2 | |
można tak

czy te dwie proste są takie same
28 sty 12:42