Obliczyć sin lub cos
Kinia: Oblicz sin 2x , jeśli sin x + cos x = √2
oraz
Oblicz cos 4x, jeśli sin x − cos x = 1/3
28 sty 11:36
Aga1.: sin2x=2sinxcosx
Oblicz sinx i cosx z układu równań
sinx+cosx=√2
sin2x+cos2x=1
28 sty 11:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
albo prościej
sinx+cosx = √2 / 2
28 sty 11:49
Kinia: tylko że jak robię układ równań to wychodzi mi sprzeczność...
a co dalej z tym kwadratem?
28 sty 12:02
asdf: sin2x + 2sinxcosx + cos2x = 2
2sinxcosx + 1 = 2
sin2x = 1
28 sty 12:04
Kinia: aaaa ok dzięki zawsze o tym zapominam
28 sty 12:07
Kinia: może ktoś mi powiedzieć jeszcze jak rozłożyć sin2 2x i cos2 2x
28 sty 12:40