wyrazenia wymierne i funkcja homograficzna
uczen: Siema. Mógłby ktoś rozwiązać mi jakieś zadania z wyrażeń wymiernych i funkcji homograficznej.
Bynajmniej te co potrafisz

prosiłbym o pomoc.
1. rozwiąż równania
2.wykonaj działania na podanych wyrażeniach i doprowadź je do najprostszej postaci:
| | 2−x | | 2(2−x) | |
a) (2− |
| ) : (1+ |
| )= |
| | 2x+1 | | 1+2x | |
| | x2−4 | | 2x+4 | |
b) |
| : |
| = |
| | x2−4x+4 | | x−2 | |
| | 2x+4 | | 10 | |
3. Dla jakich wartości a funkcje f(x)= |
| i g(x)=a + |
| są równe. |
| | x−3 | | x−3 | |
| | 3 | | x | | x | | 3 | |
4. Po uproszczeniu wyrażenia ( |
| + |
| )2 − ( |
| − |
| )2, x≠0 otrzymano: |
| | x | | 3 | | 3 | | x | |
28 sty 11:24
Kaja: b) zakładamy, że x≠−2 (bo mianownik musi być różny od zera). mnożymy to równanie obustronnie
przez (x+2) i dostajemy 2x−7=4x+8
2x−4x=8+7
−2x=15
x=−7,5
a to spełnia założenie, więc jest rozwiązaniem danego równania.
28 sty 11:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
a sam nie dajesz rady

1.a. zacznij od wspólnego mianownika po lewej stronie równania ... później mnożysz na krzyż
1.b. mnożysz 'na krzyż'
2.a. najpierw wspólne mianowniki zarówno wyrażenia dzielonego jak i tego które będzie dzielić
| | b | | c | |
nastepnie korzystamy z zasady: a : |
| = a * |
| |
| | c | | b | |
2.b. analogicznie do poprzedniego punktu
3. przyrównaj do siebie i zobacz co wyjdzie
4. możesz wspólne mianowniki w tych nawiasach ... albo zauważyć że masz:
a
2 − b
2 = (a−b)(a+b) <−−− wzór skróconego mnożenia
28 sty 11:31
uczen: dzieki Kaja, Artur gdybym sam potrafił to zrobić to bym chyba bezsensu tego tutaj nie pisał co
?
28 sty 11:32
Kaja: a) zał. x−1≠0 i x
2−x≠0
x≠1 i x(x−1)≠0
x≠0 i x≠1
przemnażamy przez x(x−1) obustronnie:
x(x−1)+x=1
x
2−x+x=1
x
2−1=0
(x−1)(x+1)=0
x=1 lub x=−1
sprzeczne z zał.
rozwiązanie jest więc tylko x=−1
28 sty 11:34
PW:
3.
| | 10 | | a(x−3)+10 | | ax−3a+10 | |
g(x) = a+ |
| = |
| = |
| , |
| | x−3 | | x−3 | | x−3 | |
więc równość f(x)=g(x) dla każdej x∊R\{3} ma miejsce wtedy i tylko wtedy, gdy
2x+4=ax−3a+10,
musi być zatem
(1) a=2 i −3a+10=4.
Sprawdzamy: dla a=2 jest
−3a+10=−3
.2+10=−6+10=4.
Jest dobrze − oba warunki (1) są spełnione dla a=2, czyli
Odp. g(x) = f(x) dla wszystkich x∊R\{3}, gdy a=2.
28 sty 11:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
uczen ... nie takie rzeczy już ludzie pisali, którzy byli w stanie sami to zrobić ... więcej
wiary w siebie i w swoje umiejętności
28 sty 11:39
Kaja: zad.2b) zał. x
2−4x+4≠0 i 2x+4≠0 i x−2≠0
(x−2)
2≠0 i 2x≠−4 i x≠2
x≠2
podzielić to znaczy pomnożyć przez odwrotność, więc:
| x2−4 | | x−2 | | (x−2)(x+2) | | x−2 | | 1 | |
| * |
| = |
| * |
| = |
| (bo tam |
| x2−4x+4 | | 2x+4 | | (x−2)2 | | 2(x+2) | | 2 | |
się poskraca)
28 sty 11:39
Kaja: w zad 2 a) sprowadź do wspólnego to wyrażenie w pierwszym nawiasie i tak samo do wspólnego
mianownika sprowadź to wyrażenie w drugim nawiasie i też zamień dzielenie na mnożenie.
Następnie porozkładaj liczniki i mianowniki i poskracaj.
28 sty 11:42
Kaja: Zad.4. można tu skorzystać ze wzorów skróconego mnożenia. po ich zastosowaniu mamy:
| 9 | | 3 | | x | | x2 | | x2 | | x | | 3 | | 9 | |
| +2* |
| * |
| + |
| −( |
| −2* |
| * |
| + |
| )= |
| x2 | | x | | 3 | | 9 | | 9 | | 3 | | x | | x2 | |
| | 9 | | x2 | | x2 | | 9 | |
= |
| +2+ |
| − |
| +2− |
| =4 |
| | x2 | | 9 | | 9 | | x2 | |
28 sty 11:49
Kaja: Ad.3. funkcje f i g są równe, gdy mają takie same dziedziny i f(x)=g(x) dla każdego x
należącego do dziedziny. w tym zadaniu akurat dziedziny są takie same: D
f=D
g=R/{3}.
wiemy, że też musi być f(x)=g(x) zatem
po przemnożeniu przez (x−3) dostajemy:
2x+4=ax−3a+10
stąd a=2 i −3a+10=4
a=2
zatem dla a=2 te funkcje są równe
28 sty 11:56
uczen: wielkie dzięki !
29 sty 08:50
emas: δ
4 maj 15:56
emas: rozwiąże ktoś zadanie 2 a ale w całości
4 maj 16:19