HNO3: Witam. Mam następujący problem. Mam rozwiązać równanie i chociaż wydaje mi się, że robię
wszystko poprawnie, to wychodzi mi zły wynik. W poniższym zadaniu wynik to 3 natomiast
mi co chwilę wychodzi 3 z groszami.
3x x
1 - --------- 2 - ------
2 4
x - --------------- - -------------- = 2
4 3
Mógłby mi ktoś krok po kroku pokazać, jak to zrobić ?
3 wrz 18:46
HNO3: Może napisze co robie to ktoś mi wytknie gdzie robię błąd a więc:
1. Najpierw rozszerzam oba ułamki do 12
2. Potem mnożę wszystko przez 12 tak że powstaje:
9x
12x - 3 + ------- - 8 + x = 12
2
3. Następnie mnożę wszystko przez dwa powstaje wtedy 24x - 22 + 9x + 2x = 24
4. Wszystko upraszczam czyli 35x = 46
5. Wychodzi jeden z groszami a ma wyjść 3
3 wrz 19:02
HNO3: Problem rozwiązany. A wynikał tylko i wyłącznie z mojego niechlujstwa

Skoro mnożę wszystko przez dwanaście ( w punkcie 2) to przecież po prawej stronie nie
będzie 12 tylko 2 x 12 = 24

Potem reszta jest już ok...
3 wrz 19:13