znaleźć wartość oczekiwaną,wariancję,odchylenie standardowe dystrybuantę.
sara: Rozkład zmiennej losowej skokowej X przedstawia tabela.
xi −4 −3 −2 0 2 3 4
pi 1/32 3/32 1/8 1/2 1/8 3/32 1/32
a) znaleźć wartość oczekiwaną zmiennej losowej X,
b) znaleźć wariancję i odchylenie standardowe zmiennej losowej X,
c) znaleźć dystrybuantę zmiennej losowej X.
28 sty 10:18
Aga1.: a)Wartość oczekiwana typu skokowego
| | 1 | | 3 | | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | | 1 | |
EX=−4* |
| −3* |
| −2* |
| +0* |
| +2* |
| +3* |
| +4* |
| = |
| | 32 | | 32 | | 8 | | 2 | | 8 | | 32 | | 32 | |
28 sty 11:44
Aga1.: @
sara, policzyłaś wartość oczekiwaną?
b) wariancja
D
2(X)=E(X)
2−(EX)
2
Brakuje E(X)
2
| | 1 | | 3 | | 1 | | 3 | | 1 | |
E(X)2=(−4)2* |
| +(−3)2* |
| +(−2)2* |
| +02*1/2+32* |
| +42* |
| = |
| | 32 | | 32 | | 8 | | 32 | | 32 | |
Dokończ
Odchylenie standardowe, to bardzo proste
D(X)=
√D2(X) ( możesz mieć inne oznaczenia)
28 sty 14:37