Olek, Julek i Witek rzucają piłeczkami do słoja. Zakładamy, że dla każdego z ni
sara: Olek, Julek i Witek rzucają piłeczkami do słoja. Zakładamy, że dla każdego z nich
prawdopodobieństwo trafienia do słoika wynosi1/3(nie wykluczają się).
a) Jakie jest prawdopodobieństwo trafienia do słoja jednocześnie przez Olka i Julka?
b) Jakie jest prawdopodobieństwo trafienia do słoja jednocześnie przez Olka i Julka i Witka?
28 sty 09:41
seti: P(A) = 13*13 = 19
P(B) = (13)3 = 127
28 sty 10:00
PW: Jak to często bywa myli się pojęcia "zdarzenia wykluczające się" i "zdarzenia niezależne".
P o c o jest w treści zadania uwaga "(nie wykluczają się)" i co ma to znaczyć − jaki z
tego ma wynikać wniosek dla rozwiązującego zadanie?
Przeczytaj, saro, definicje w książce i spytaj autora "co poeta miał na myśli".
28 sty 12:00
sara: Dzięki serdeczne za radę
28 sty 12:41
PW: Na poważnie. Jeżeli nie chcesz ryzykować konfrontacji z autorem, to przemilcz, a treść zadania
| | 1 | |
powinna brzmieć "... prawdopodobieństwo trafienia każdego z nich do słoika wynosi |
| i |
| | 3 | |
prawdopodobieństwa te są niezależne od siebie".
Rozwiązanie polega na stwierdzeniu, że mammy do czynienia z trzema przestrzeniami zdarzeń:
Budujemy przestrzeń Ω=Ω
1×Ω
2×Ω
3 (w której zdarzeniami są wszystkie możliwe trójki wyników,
łatwo to nawet wypisać po kolei, bo tych zdarzeń jest 2
3=8).
Wiadomo (?), że w takiej przestrzeni prawdopodobieństwo P określa się według wzoru
P(ω
1,ω
2,ω
3) = P
1(ω
1)
.2(ω
2)
.P
3(ω
3).
Taka definicja gwarantuje, że zdarzenia np. "Olek trafił" i "Witek nie trafił", które były w
potocznym znaczeniu niezależne, są niezależne w tej przestrzeni Ω.
Teraz się podobno o tym mówi w szkole jako o "zasadzie mnożenia prawdopodobieństw" czy jakoś
podobnie.
Mamy więc w zadaniu a)
zdarzenie A − "Olek i Julek trafili jednocześnie" składa się z 2 zdarzeń elementarnych:
A= {(t,t,t), (t,t,n)}
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | |
P(A) = P(t,t,t) + P((t,t,n) = |
| . |
| . |
| + |
| . |
| . |
| = |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| . |
| .( |
| + |
| )= |
| . |
| .1= |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 9 | |
Tak wygląda (niestety) model matematyczny takich trzech doświadczeń przebiegających niezależnie
od siebie.
28 sty 13:18