Przedstaw następujące zbiory w postaci przedziałów lub sum przedziałow
B={xεC: |x+3|<6 ∧ |x−1|>7 }
D={xnależy R: {|x−1| / x2−1 ≤3 }
F= {xnależy R: y2+xy+1>0 }
] y2+xy+1 >0 ⇔ 14(4y2+2*2yx+4) >0 ⇔ 4y2+2*2yx+x2−x2+4 >0 ⇔
⇔ (2y+x)2−(x2−4) >0 ⇔ (2y+x−√x2−4) (2y+x+√x2−4) >0 i x∊R\(−2;2) ⇒
⇒ (2y+x−√x2−4 >0 i 2y+x−√x2−4 >0) lub (2y+x−√x2−4< 0 i 2y+x−√x2−4< 0)
i teraz zapytam, czy na pewno tak wyglądał zbiór F
. ...
dzięki za podpowiedź , no to tak: mamy zbiór zmiennej x
F= {x∊ R: y2+xy+1>0 }= F(x) taki, że y2+xy+1 >0 /*4 i x∊R ⇒
⇒ 4y2+2*2yx+4 >0 /+x2−4 ⇔ 4y2+2*2yx+x2 >x2−4 i x∊R ⇔
⇔ x2−4< ⇔ x2< 4 ⇔ |x|< 2 ⇔ −2< x< 2 ⇔ x∊(−2;2)=F i tyle
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ale nie przejmuj się dzięki Bogu jest prostszy na to sposób, mianowicie
jako ...
totalny wróg Δ (delty) , tu przyznaję z przyjemnością jej
wyższość nad grupowaniem , bo dany zbiór F to nic innego jak tylko zbiór
takich x∊R, dla których trójmian kwadratowy zmiennej y :
y2+xy+1 o parametrze x jest >0 (zawsze dodatni) , a więc ⇔ Δx< 0 ⇔
⇔ x2−4<0 ⇔ (x−2)(x+2)<0 ⇔ x∊(−2,2) , czyli F(x)=F=(−2;2) . ....
typowe i myślę że sobie poradzisz ...
no i z głowy, bo bardzo nie lubię ułamków, a jak nadal nie
wiesz skąd (a w zasadzie zapewne po co
) ta 4 to olej ten sposób i weź ten drugi z
"deltą", a co do zbioru D:
| |x−1| | |x−1| | ||
≤ 3 ⇔ | ≤ 3 i (*) x≠±1 ⇒ | ||
| x2−1 | (x−1)(x+1) |
| x−1 | −(x−1) | |||
⇒ (x ≥0 i x≠1 i | ≤ 3) lub (x< 0 i x≠−1 i | ≤ 3) ⇔ | ||
| (x−1)(x+1) | (x−1)(x+1) |
| 1 | −1 | |||
⇔ (x ≥0 i x≠1 i | ≤ 3) /*(x+1)>0) lub (x< 0 i x≠−1 i | ≤ 3) /*(x+1)2 ⇔ | ||
| x+1 | x+1 |
..