miejsce zerowe
zając: wyznacz miejsca zerowe funkcji y=√x2−9 / √|x−3|+5
8 cze 20:25
zając: nikt tego nie umie?
8 cze 21:07
8 cze 21:09
tim: Najpierw dziedzina.
Potem:
y = 0 ⇔ licznik = 0
8 cze 21:11
zając: ale z warunku dla pierwiastka nie powinno być x2−9≥0?
8 cze 21:18
tim: To jest założenie:
Ale miejsca zerowe oblicza się, przyrównując licznik do zera.
8 cze 21:22
zając: zrobiłam tak, że
−wyznaczyłam Df: |x−3|+5>0 , |x−3|>−5 , x−3>−5 ⋁ x−3>5 , x>−2 ⋁ x>8 i wtedy Df=R? tak
napisała mi nauczycielka...
− do tego dopisała, że x
2≥0 , x∊ (−
∞;−3) ∪ <3;
∞) złączyła 1 i 2 w klamrę i napisała x∊...
więc nie wiem o co chodzi. jestem ciemna jak tabaka
8 cze 21:42
zając: widzę, że nikt mnie nie rozumie...
8 cze 22:22