granica
lui: Oblicz granice ciągu:
an = 3√ (13)n + (14)n + (15)n
27 sty 23:46
lui: tam jest 1/3 do n 1/4 fo n i 1/5 do n w ogóle mi to nie wychodzi, dla mnie te n by się skróciły
i wyszłoby 47/60 a odpoiwiedź to 1/3
27 sty 23:47
lui: w ogóle źle to przepisałam tam wszystko jest pod pierwiastkiem n'tego stopnia
27 sty 23:49
m: ale w
∞ czy w jakims punkcie

jezlei w
∞ to to lim=0 bo (1/3)
n − granica tego i dwoch nastepnych wyrazen =0
27 sty 23:51
m: too przepisz dobrze
27 sty 23:51
ICSP: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| )n < ( |
| )n + ( |
| )n + ( |
| )n < ( |
| )n + ( |
| )n + ( |
| )n |
| | 3 | | 3 | | 4 | | 5 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| )n < ( |
| )n + ( |
| )n + ( |
| )n < 3*( |
| )n |
| | 3 | | 3 | | 4 | | 5 | | 3 | |
dołóż pierwiastek do tego i dokończ
27 sty 23:51
lui: a no tak, zapomniałam o tej własności dziękuję bardzo ICSP
28 sty 00:20
lui: m, to granica ciągu, która nie dąży ani do niesk. ani do zera
28 sty 00:20