ciagi
Jolanta: Mam obliczyć ile godzin szedł turysta
| | 16,5−0,5n | |
35= |
| *n warunek n≤16 |
| | 2 | |
możecie pomóc mi zrozumieć ten warunek ?
27 sty 23:21
m: daj cale zadanie
27 sty 23:23
Eta:
70=16,5n−0,5n2
n2−33n+140=0
(n−28)(n−5)=0
n=28 >16 −−odrzucamy v n=5 <16
odp: 5h szedł ten turysta
27 sty 23:26
Jolanta: Zadanie zrobiłam ale w odpowiedzi ten warunek mnie zaskoczył
Turysta w ciagu pierwszej godziny przeszedł 8km z każdą upływajacą godzina przemierzał o
| | 1 | |
|
| km mniej.Przeszedł w sumie 35 km.Oblicz ile godzin szedł turysta i ile km przeszedł |
| | 2 | |
27 sty 23:28
Jolanta: Rozwiazuje zadania z ksiażki Obowiazkowa matrura z matematyki i tam w odpowiedzi za napisanie
tego warunku jest dodatkowy punkt
27 sty 23:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
warunek n≤16 dlatego ... że turysta nie może przejść ujemnej wartości (cofać się)
stąd
8km : 0,5km = 16
n ≤ 16
27 sty 23:40
Jolanta: Artur dziękuje Ci bardzo
27 sty 23:43