wymierność
student: Sprawdzić czy liczba jest wymierna
√(4 + √7) − √(4 − √7) − √2 = x
√(4 + √7) − √(4 − √7) = x + √2 /do kwadratu
4 + √7 − 2√(16 − 7) + 4 − √7 = x2 + 2x√2 + 2
8 − 6 = x2 + 2x√2 + 2
x(x + 2√2) = 0 i w tym momencie nie rozumiem jak to dalej ma być, wyjaśni ktoś?
27 sty 22:29
Jolanta: x=0 lub x=−2√2
27 sty 23:16
student: Tyle wiem, ale mam powiedzieć czy liczba jest wymierna czy nie. Jeśli x = 0 to jest wymierna, a
x = −2√2 jest niewymierna. Któreś rozwiązanie trzeba odrzucić, chyba to drugie ale nie bardzo
wiem dlaczego.
27 sty 23:23