Geometria analityczna
Ola: Mam problem z pewnymi zadaniami z geometrii i byłabym bardzo wdzięczna za pomoc, bo nie mam
pojęcia jak je zrobić

1. Prosta o równaniu x − 7y + 5 = 0 przecina okrąg o równaniu x
2 + y
2 − 12x + 4y + 15 = 0 w
punktach A i B, w których poprowadzono styczne przecinające się w punkcie C. Ile wynosi pole
trójkąta ABC?
2. Oblicz pole trójkąta ograniczonego osiami układu współrzędnych i styczną w punkcie A do
okręgu opisanego na trójkącie ABC, w którym: A = (4;2), B = (11;3), C = (3;9).