...
Monika: Byłabym wdzieczna gdzyby mi ktos pomogł:
Trzy liczby, ktorych suma jest rowna 6, tworza ciag arytmetyczny. Jeśli do ostatniej z nich
dodamy 1, to otrzymamy ciag geometryczny. Wyznacz te liczby.
Eta:
Witam

a, b, c −−− tworzą ciąg arytm. to z def. ciągu mamy :
2b = a +c
oraz z treści zad. a + b +c = 6
oraz:
a, b, c+1 −−− tworzą ciąg geom, to : b
2 = a*( c+1)
masz układ trzech równań
rozwiązujemy ten układ:
za 2b = a +c podstawiamy do drugiego równania otrzymując:
2b + b = 6 => 3b = 6 =>
b= 2
zatem
a+c + 2 = 6 => a +c = 4
i a( c +1) = 2
2 => a( c+1) = 4
rozwiąż teraz:
a = 4 −c
( 4 −c)( c +1) = 4 ....... już dokończysz , to proste równanie kwadratowe z
niewiadomą "c"
Powodzenia
Jak coś to pytaj