prosze o pomoc w zadaniu
Kasia3267: Do sklepu dostarczono zarówki w 12 pudłach majacych norme minimum 2000 godzin swiecenia.
4 pudła z fabryki I produkujacej srednio 60% zarówek zgodnych z norma, 5 pudeł z fabryki II
produkujacej srednio 72% zarówek zgodnych z norma, reszta z fabryki III, w której produkuje sie
80% zarówek zgodnych z norma.
Obliczyc prawdopodobienstwo zdarzenia, ze losujac trzy zarówki z pudeł fabryk II lub III
otrzymamy dokładnie dwie zgodne z norma;
a)bliczyc prawdopodobienstwo zdarzenia, ze losujac jedna zarówke z pudeł fabryk II lub III
otrzymamy zgodna z norma;
b)Kupiono zarówke, która nie spełnia normy. Obliczyc prawdopodobienstwo, ze pochodzi ona z
fabryki I.
Proszę o pomoc w rozwiazaniu zadania.
27 sty 22:08
PW: Prawdopodobieństwo warunkowe.
Zdarzeniem elementarnym jest wylosowanie jednej żarówki − jednoelementowy podzbiór ze zbioru
wszystkich żarówek dostarczonych do sklepu.
Zbiór zdarzeń elementarnych jest podzielony na trzy rozłączne niepuste podzbiory
F
1 − żarówki z fabryki I
F
2 − żarówki z fabryki II
F
3 − żarówki z fabryki III
Prawdopodobieństwa P(F
k), k=1,2,3 zostały zaszyfrowane w informacji o pudłach:
| | 4 | | 5 | | 3 | |
P(F1)= |
| , P(F2)= |
| , P(F3)= |
| . |
| | 12 | | 12 | | 12 | |
W postaci wskaźników procentowych podano również prawdopodobieństwa warunkowe
P(Z|F
1)=0,60, P(Z|F
2)=0,72, P(Z|F
3)=0,80,
gdzie symbolem Z oznaczyliśmy zdarzenie "wylosowana żarówka jest zgodna z normą".
Oblicz na początek P(Z) − tego nie ma w poleceniu, ale jest niezbędne do rozwiązania.
Może już dalej pójdzie?
27 sty 22:27
Kasia3267: czyli,
P(Z)=P(F1)* P(Z|F1)+P(F2)*P(Z|F2)+P(F3)*P(Z|F3)
a co z informacja o normie minimum 2000 godzin swiecenia?
28 sty 09:56
Artur z miasta Neptuna:
Nic ... to jaka to jest 'norma' jest nieistotne ... istotne jest jaki procent z jakiej fabryki
spelnia ta norme a nie co to jest za norma
28 sty 10:12
PW: No a teraz − jak zastosować wzór na prawdopodobieństwo warunkowe do obliczenia
P(F1|Z')
− rozwiązujemy zadanie b).
28 sty 11:53
Kasia3267: P(Z')=1−P(Z)=1−1=0?
28 sty 22:31
PW: | | 4 | | 5 | | 3 | |
P(Z)= |
| .0,60+ |
| .0,72+ |
| .0,80= |
| | 12 | | 12 | | 12 | |
| 1 | | 3 | | 5 | 18 | | 1 | 4 | | 1 | | 3 | | 1 | | 7 | |
| . |
| + |
|
| + |
|
| = |
| + |
| + |
| = |
| |
| 3 | | 5 | | 12 | 25 | | 4 | 5 | | 5 | | 10 | | 5 | | 10 | |
Jak policzyć b):
P(F
1|Z')
28 sty 23:01
kasia3267: | | P(F1)*P(Z'|F1) | |
P(F1|Z')= |
| |
| | P(Z') | |
29 sty 16:20
PW: No to odpowiedź na zadanie b) brzmi:
Jeżeli już wystarczy, to tylko zwracam uwagę, że przy pozostałych pytaniach mamy inne
przestrzenie zdarzeń elementarnych. "Losowanie z pudeł dwóch fabryk" oznacza, że wzór Bayesa
| | 5 | | 3 | |
będziemy pisać tylko dla Ω=F2∪F3, a więc P(F2)= |
| i P(F3)= |
| i P(Z) trzeba |
| | 8 | | 8 | |
liczyć od nowa.
29 sty 18:16
Kasia3267: dobrze dziekuje za pomoc. Mogłabym prosic jeszcze o pomoc w zadaniu o antonówkach, które
wysłałam wczesniej na forum...
29 sty 18:43
Kasia3267: W Polsce z ogólnej liczby wszystkich zatrudnionych 20% pracuje w przemysle,30% w rolnictwie, a
5% w edukacji. Z40− osobowej wycieczki, w której biora udział zatrudnieni wybieramy 2 osoby.
jakie jest prawdopodobienstwo, ze wybieramy jedna osobe zatrudniona w rolnictwie i jedna w
edukacji?
31 sty 18:50
Kasia3267: Proszę o pomoc w rozwiazaniu zadania?
31 sty 18:52