ciag z parametrem
Dominik: | | 3 − p | |
Dany jest ciąg (an) o wyrazie ogólnym an = ( |
| )2n − 3, gdzie p∊ℛ\{−3}. |
| | 3 + p | |
Wyznacz te wartości parametru p, dla których ciąg (a
n) jest malejący.
a
n+1 − a
n < 0
| | 3 − p | | 3 − p | |
( |
| )2n − 2 − ( |
| )2n − 3 < 0 |
| | 3 + p | | 3 + p | |
| | 3 − p | | 3 − p | |
( |
| )2n − 3( |
| − 1) < 0 |
| | 3 + p | | 3 + p | |
i co teraz? wiem ze jeden czynnik musi byc wiekszy od zera, a drugi mniejszy od zera, ale jak
ustalic ktory?
27 sty 21:50
sushi_ gg6397228:
może lepiej zajac sie takim czym an kiedy to bedzie malejące ?
27 sty 21:52
Dominik: dla n < 0
27 sty 21:53
sushi_ gg6397228:
n ∊ N wiec ...
27 sty 21:57
Dominik: n∊ℕ
+, wiec a
n jest rosnace. mozesz przejsc do konkretow?
27 sty 21:58
sushi_ gg6397228:
jaka liczba musi być "a" aby an malało ?
27 sty 21:59
Dominik: a∊(0, 1)
27 sty 22:01
sushi_ gg6397228:
bingo
27 sty 22:01
sushi_ gg6397228:
dla n=2,3,4,5,6,7.... potega bedzie zawsze dodatnia
27 sty 22:02
Dominik: niewiele mi to pomoglo (pomijajac juz to ze takie oczywiste oczywistosci znam). mialem
wyznaczyc wartosci parametru p. albo sie nie zrozumielismy albo jeszcze mnie nie nakierowales
na odpowiedni tor.
27 sty 22:04
sushi_ gg6397228:
| | 3−p | |
a= |
| i rozwiazujemy 2 nierownosci |
| | 3+p | |
27 sty 22:06
Dominik: sprytnie! dzieki

o wiele latwiej
a gdybym chcial to dalej ciagnac sposobem, ktory rozpoczalem − jak to dokonczyc?
27 sty 22:10
sushi_ gg6397228:
to trzeba sie bawic a*b <0 (a<0 i b>0 lub a>0 i b<0 )
27 sty 22:12
27 sty 22:19
sushi_ gg6397228:
parabola jest smutna
27 sty 22:22
Dominik: nierownosci rozwiazalem prawidlowo. stad przedzial (0, 3). brakuje mi tego drugiego, czyli
nalezy chyba rozpatrzyc jakas inna mozliwosc.
27 sty 22:36
Dominik: notabene w tych obliczeniach co robilem na poczatku jest blad: zle wykladniki poteg.
27 sty 22:50
Dominik: ok, zrobilem to inaczej.
i nalezy rozpatrzyc 2 przypadki
I a
1 > 0 ∧ q∊(0, 1)
II a
1 < 0 ∧ q > 1
odpowiedz bedzie suma przedzialow z 2 przypadkow, co doskonale pokrywa sie z odp w zbiorze
zadan.
27 sty 23:04