.
Gamf: Pomocy jak to zrobić?
Wyznacz granice ciagu: an=(nn+2)n−2. podejrzewam tw. o 3 ciągach, jednak z przykladów,
który widziałem z użyciem tego twierdzenia nie wiem jak je zastosować w tym przypadku
27 sty 21:47
sushi_ gg6397228:
a może e ?
27 sty 21:49
Gamf: e=2.72 chyba nieprzydatne w tym zadaniu
27 sty 22:16
sushi_ gg6397228:
granica będzie e(...)
27 sty 22:18
Gamf: Nie rozumiem o co chodzi.
27 sty 22:23
sushi_ gg6397228:
była postawiona teza−−> zeby liczyć z tw o 3 ciagach; moja teza jest zeby przekształcić to i
policzyć granicę na e
27 sty 22:25
Gamf: przeksztalcic czyli
nn(1+2/nn−2 = (11+2/nn−2 2/n−>0 czyli 11n−2 czyli granica to ∞ ?
27 sty 22:39
sushi_ gg6397228:
| | n+2 −2 | | −2 | |
( |
| ) = 1 + |
| |
| | n+2 | | n+2 | |
dorabiamy potege na pasująca i pod
e jedziemy
27 sty 22:42