.
asdf: granice:
lim
x−>0 (e
5x + x)
1/x = [1
∞]
| | x | |
limx−>0 (e5x(1 + |
| ))1/x = |
| | e5x | |
| | x | |
limx−>0 e5x* 1x * (1 + |
| ))1/x = |
| | e5x | |
| | x | |
limx−>0 e5 * (1 + |
| ))1/x = |
| | e5x | |
| | x | | e5x | |
e5 * limx−>0 (1 + |
| ) |
| ) x/(x * e5x) = |
| | e5x | | x | |
e
5 * lim
x−>0
| | x | | e5x | |
(1+ |
| ) |
| )1/(e5x) = |
| | e5x | | x | |
czerwone to e, wykladnik dąży do zera (e
5x) = 1, czyli odp to:
e
5 * e = e
6
tak? (sprawdzalem z wolframem, ale czy obliczenia są dobre to mnie zastanawia

)
27 sty 21:43
asdf: postać początkową granicy źle napisałem, powinno być:
limx−>0 (e5x + x)1/x
27 sty 21:44
Bobek: Możesz z reguły DELOPITALA
27 sty 21:47
Bobek: A co Ci wyplul wolfram?
27 sty 21:47
Bobek: Sprowadz sobie do postaci
27 sty 21:49
Bobek: To jest e do potęgi i ten cały ułamek
27 sty 21:49
asdf: nie moge z delopitala, wolfram wyplul e6,
27 sty 21:50
asdf: wiem, tez sprytne

( na zajeciach tej metody nie mialem)
27 sty 21:51
Bobek: To pewnie jakieś oszacowania liczby e
27 sty 21:52
Bobek: I teraz musisz policzyć granicę tego co z wykładniku (korzystasz z ciągłości funkcji ex)
27 sty 21:52
asdf: tym sposobem nie wiem jak to policzyć..
| | ln ( e5x + x ) | |
limx−>0 |
| .. ? |
| | x | |
27 sty 21:55
Bobek: AAaaa, już wiem

Skorzystaj z tego
27 sty 21:56
asdf: tak, znam te granice.
27 sty 21:57
Bobek: No i działaj, dodaj coś, odejmij
27 sty 21:58
asdf: przeszkadza mi ten ln

a moje rozwiązanie jest złe?
27 sty 22:00
Bobek: Też może być
27 sty 22:03
asdf: No to elegancko, skończę ogarniać wykłady to za to się wezmę.
27 sty 22:04