Dzielenie wielomianów
kordek: Mam problem z zadaniem:
Dla jakich liczb a, b, c wielomian W(x)=x3+ax2+bx+c jest podzielny przez trójmian (x2−3x+2)
i przy dzieleniu przez dwumian (x+3) daje resztę −24
Zrobiłem tak:
W(x)=(x2−3x+2)(dx+e)
co dało: W(x)=dx3+(e−3d)x2+(−3e+2d)x+2e
W(x)=(x+3)(ax2+bx+c)−24
co dało: W(x)=dx3+(e+3d)x2+(f+3e)x+3f−24
No i chyba jakiś błąd mam bo wychodzi że e−3d=a oraz e+3d=a (jest to raczej niemożliwe) i w
ogóle nie mam pojęcia jak dalej rozwiązać. Proszę o szybką pomoc
27 sty 21:17
think: x2 − 3x + 2
Δ = 1
x1 = 2
x2 = 1
W(1) = 0
W(2) = 0
W(−3) = −24
czyli
1 + a + b + c = 0
8 + 4a + 2b + c = 0
−27 + 9a − 3b + c = −24
27 sty 21:21