granica ciagu
manslaughter: Obliczyć granicę ciągu o wyrazie ogólnym
a
n=n
2(
3√n3+1−n)
jakim sposobem trzeba rozwiazywac taki ciag , jak to zaczac
27 sty 21:08
sushi_ gg6397228:
zajmij sie nawiasem
(a−b)(....)= a3 −b3 i wzorki skroconego mnozenia
27 sty 21:09
manslaughter: w ten sposob

?
a
n=n
2(
3√(n+1)(n2−n+1−n)
27 sty 21:18
sushi_ gg6397228:
a=
3√n3+1
b= n
najpierw szukamy w tablicach wzorkow i tego (...) co jest w nawiasie
i potem mamy
27 sty 21:20
manslaughter:
Czyli bedzie an=n2( n3+1−n3) podzielone przez (3√n3+1)2−3√(n3+1)n+n2
27 sty 21:32
sushi_ gg6397228:
prawie dobrze; tylko za długi ten pieriwastek
27 sty 21:34
27 sty 21:36
manslaughter: czyli tam bedzie + i pierwistek skonczy sie na koncu nawiasu
27 sty 21:42
sushi_ gg6397228:
tak
potem coś sie skroci w liczniku w nawiasie
w mianowniku trzeba wyciagnac cos przed pieriwastek potem z całego mianownika n2
n2 się skrócą i zostanie zabawa z liczbami
27 sty 21:44
manslaughter:

27 sty 21:58
manslaughter: i potem tak jak napisales

?
27 sty 21:58
sushi_ gg6397228:
a gdzie sa pierwiastki
27 sty 22:00
manslaughter: (
3√n3+1)
2 rowna sie n
2+1


? nie
27 sty 22:14
manslaughter: 3√n3=n
27 sty 22:15
sushi_ gg6397228:
a czy 5+1= 5?
27 sty 22:15
manslaughter: to nie moge tych pierwiastkow opuszczac
27 sty 22:17
sushi_ gg6397228:
jak stoi √n4+1 to nie mozna sobie zrobic √n4 + √1= n2 +1
27 sty 22:20
manslaughter: a moge przed pierwiastek wyciagnac n
2 
?
27 sty 22:23
manslaughter: n2(3√n2+ 1/n2
27 sty 22:25
sushi_ gg6397228:
3√n3+1= 3√n3(1+ (1/n3))= n 3√1 + (1/n3)
27 sty 22:33
manslaughter: ok, juz zrozumialem , dziekuje bardzo za pomoc, spokojnej nocy i milego poranka pzdr
27 sty 22:40
sushi_ gg6397228:
na zdrowie

dobranoc
27 sty 22:48