prawdopodobieństwo
Kamcio :) : Mógłbym prosić o wskazanie błędu?
Rzucamy czterokrotnie kostką. Jakie jest prawdopodobieństwo, że uzyskamy przynajmniej dwie
szóśtki pod rząd.
4 rzuty kostką, w każdym rzucie mamy 6 możliwości, więc wszystkich zdarzeń elementarnych będzie
6
4 ⇒ |Ω|=6
4
mają być conajmniej dwie szóstki obok siebie, więc mamy 3 możliwości zdarzeń sprzyjających
dowolna liczba oczek−dowolna liczba oczek−6−6
dowolna liczba oczek−6−6−dowolna liczba oczek
6−6−dowolna liczba oczek−dowolna liczba oczek
co daje nam |A|=1*1*6*6+1*6*6*1+6*6*1*1=3*6
2
Zastosuję klasyczną definicję prawdopodobieństwa (innej nie znam

)
| | 2 | |
a odpowiedź mam podaną |
| |
| | 27 | |
z góry pięknie dziękuję za pomoc
27 sty 21:06
sushi_ gg6397228:
a gdzie wersja ze sa 3 "6" pod rząd oraz same "6" ?
27 sty 21:07
Kamcio :) : wydaje mi się że te przypadki zawierają się w tym co wymyśliłem, bo na każdej pozycji "dowolna
liczba oczek" uwzględniłem że może być także 6 oczek
27 sty 21:10
Kamcio :) : teraz się zastanawiam czy czasem nie należałoby odrzucić tych przypadków od całości, a potem
dodać je oddzielnie, bo wydaje mi się że policzyłem je kilka razy, dzięki za naprowadzenie
27 sty 21:11
sushi_ gg6397228:
trzeba zrobić dowolna= 1,2,3,4,5 i wtedy dodac moje wersje i bedzie ok
27 sty 21:13
Kamcio :) : już wiem, już zrobiłem dobrze wyszło, dziekuje
27 sty 21:14
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
27 sty 21:15