| 1 | 1 | |||
granica | −ctgx przy x dazacym do 0 i czy moge to tak zapisac | −{cosx}{sinx} i | ||
| x | x |
| 0 | ||
sprowadzam do wspolnego mianownika po podstawienu wychodzi mi symbol nieoznaczony [ | ] | |
| 0 |
| (sinx−xcosx)' | (sinx)'−[(x)'cosx+x(cosx)'] | ||
'= | = | ||
| xsinx | (x'sinx+x(sinx)' |
| cosx−(cosx−xsinx) | ||
| sinx+xcosx |
| 0 | ||
i znowu wychodzi mi symbol nieoznaczony [ | ] no to licze jeszcze raz pochodna | |
| 0 |
| (xsinx)' | sinx+xcosx | ||
= | i po podstawieniu wychodzi mi [ | ||
| (sinx)'+(xcosx)' | cosx+cosx−xsinx |
| 0 | 0 | |||
]= [ | ]=[0] | |||
| 2−0 | 2 |