liczby zespolone
Johny: Ktoś może rozwiązać równanie? z2+(1−i)z+14+22i=0 wychodzą mi 4 wyniki w tym 2 dobre i nie wiem
dlaczego
27 sty 20:47
sushi_ gg6397228:
ciekawe jak mogą wyjść 4 wyniki?
27 sty 20:51
Johny: podstawiam y2=t, potem t1=81 t2=25 więc z tego y=9 lub −9 y=5 lub y=−5
27 sty 20:59
sushi_ gg6397228:
do czego?
liczymy zwykła deltę
27 sty 21:01
Johny: coś takiego obliczyłem Δ=−56−90i, więc x2−y2=−56 2xy=−90 więc x=45/y potem wychodzi
−y4+y2+2025, podstawiam y2=t wychodzi t1=81 t2=25 więc y1=9 lub y2=−9 y3=5 lub y4=−5 dalej
podstawiam więc x1=−5 x2=5 x3=−9 x4=9 dalej obliczam z1=2−4i z2=−3+5i z3=4−2i z4=−5+3i
27 sty 21:09
sushi_ gg6397228:
zapisz pary ponizej i sprawdz x2−y2= −56 ktore pary to spelniaja
27 sty 21:11
Johny: Dziękuje barrdzo
27 sty 21:25
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
27 sty 21:27