27 sty 20:46
sushi_ gg6397228:
zrob sobie tak
−y − (−x)= −y +x= − (y−x)
27 sty 20:48
pomocymatma: aha to to samo dzięki!
27 sty 20:51
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
27 sty 20:51
pomocymatma: jeszcze pytanie w takim razie co się dziej z tym minusem przed nawiasem −(y2−y1)2 o tak
nagle znika ?
27 sty 20:54
sushi_ gg6397228:
(− (y−x))2= (−1* (y−x))2= (−1)2 * (y−x)2= (y−x)2
(−a * b)2 = (−1)2 * (a*b)2
27 sty 20:57
sushi_ gg6397228:
proszę zwrócić uwagę, że jest dużo nawiasów i coś się tam kasuje przy przeksztalceniach
27 sty 20:58
pomocymatma: chyba się nie zrozumieliśmy. tam gdzie jest napisane " Odległość punktów A' oraz B' "
...+(−(y2−y1))2 potem jest nagle (y2−y1)2 jak to możliwe że minus tutaj przed drugim
nawiasem ⇒ ..+(−(y2−y1))2 sobie ucieka niewiadomo gdzie? Poza tym co się dzieje tutaj z
plusem ..+(−(y2−y1))2 przecież minus i plus daje minus
27 sty 21:24
sushi_ gg6397228:
zapisałem ( − (a) )2= (−1*a)2= (−1)2 * (a)2= 1 * (a)2
27 sty 21:26
pomocymatma: ok już jest ok dziękuje. A jeszcze mam takie nietypowe pytanie (y2−y1)2 to nie jest wzór
skróconego mnożenie , nie wykorzystuje go tutaj przy tym zadaniu?
27 sty 21:33
sushi_ gg6397228:
jak mam (5−3)
2 to chyba latwiej jest policzyc, ile jest w nawiasie i potem do kwadratu
27 sty 21:38
pomocymatma: ok
27 sty 21:41