Przedsesyjna imprezka studencka UJ
Rafał: Kto jest?
27 sty 20:33
Smoku: Hej, ja
27 sty 20:35
Rafał: Polecam podpisywać się imionami, dziwnie tak trochę nie wiedzieć z kim się gada
27 sty 20:36
~~: lepsze byloby cos z mozliwoscia latexa
27 sty 20:37
Eta:
27 sty 20:37
Rafał: Jak macie jakieś inne propozycje, fora zadankowe, śmiało dawać linki
27 sty 20:38
Smoku: A podobno miało być anonimowo

Może w przyszłości się przyznam

Masz jakieś zadanka?
27 sty 20:38
Eta:
Na imprezkę........

i
27 sty 20:38
Rybak: " Kto chce może mieć nick jaki chce, pełna anonimowość

"
27 sty 20:38
Piotr Pogoda: W porzadku
27 sty 20:39
Rafał: To dla zachęty!

no jak chcecie

zostajemy tu czy zmieniamy forum?
27 sty 20:39
27 sty 20:40
Szczepi: Jakies pytania z Logiki macie?
27 sty 20:40
Johny May: Pokazać że dla dowolnego wielomianu P(x), funkcja F(x):= ex2 + P(x) nie jest ani injekcja
ani surjekcja
27 sty 20:42
Piotr Pogoda: z jako takiej logiki prawie nic nie ma na wykladzie i cwiczeniach
27 sty 20:42
Edward Tutaj: Zrobię taki egzamin, że robienie zadań i tak niewiele wam pomoże.
Pozdrawiam i życzę powodzenia
27 sty 20:42
Włodzimierz Zwonek: Udziu założymy się, kto zrobi trudniejszy?
27 sty 20:44
profesor Pieniązek : o ktorej mamy egzamin studenciaki?
27 sty 20:45
;): wiadomo kto
27 sty 20:45
k.: KOCHAM CIĘ RAFAŁ S. <3
27 sty 20:52
fadsf: Miski udowodnij, że ∀n∊N n≥3: nn+1>(n+1)n
27 sty 20:53
Rafał: lol
27 sty 20:53
;): Jeśli chodzi o zadanie johna: wyciągamy ex2 przez nawias, badamy limx→∞P(x)/ex2 (wyjdzie
0). Widzimy, że to coś nie bardzo wpływa to na wartość funkcji f (dla wystarczająco dużych x).
Dlatego badamy jedynie ex2. Dalej wykorzystujemy własność Daraboux.
27 sty 20:55
Mateusz Klimczak: Lubię jesc czipsy
27 sty 20:57
xx: matematycy...
27 sty 20:58
krasnal: szukam dziewczyny, ale na matmie nie ma fajnych... Jakby ktoś znał jakąś to mój nr
513879655
27 sty 21:02
R: Przepisz się na podstawę
27 sty 21:07
AA: Znaleźć granicę ciągu ((2010n + n2010)(2012n + n2012))/(2011n + n2011)2
27 sty 21:08
R: | (2012n+n2010)(2012n+n2012) | |
| |
| (2011n+n2011)2 | |
?
27 sty 21:13
???: lim n→∞ nn+1/(n+1)n = lim n→∞ n/(n+1) * n/(n+1) * ... * n/(n+1) * n = ∞
27 sty 21:14
R: Wykazać, że dla x>0 i n∊N
1
| xn | | 1 | |
| ≤ |
| |
| 1+x+x2+x3+...+x2n | | 2n+1 | |
27 sty 21:26
Rafal: AA
Wyciągnij najwyższą potęgę przed nawias
w liczniku jak wymnożysz masz (2010*2012)n=4044120n a w mianowniku masz
(2011*2011)n=4044121. Wielomiany nie mają tam znaczenia, bo f. wykładnicza zawsze rośnie
szybciej. Granica powinna wyjść 0, bo w mianowniku jest większa podstawa potegi
27 sty 21:35
Łasuch: W ostatnim w mianowniku po lewej wyciągamy xn przed nawias i korzystamy z faktu, że suma liczb
odwrotnych jest większa lub równa 2.
27 sty 21:36
Rafal: Korzystając z definicji udowodnij, że lim log(logn)=∞
n−>∞
27 sty 22:02
Johny May: log(logn)>M dla kazego n > n0 , ex funkcja rosnąca
elog(logn)>eM
logn>eM
elogn>eeM
n>eeM
n0:= [eeM] +1
27 sty 22:16
Rafal: Supcio, tylko tam podstawą jest 10

dzięki

zaraz będzie następne
27 sty 22:24
Rafal: an∊R i an>0. Wykaż, że jeśli a13+a23+a33+...+an3=(a1+a2+a3+...+an)2, to an=n
∀n∊N1
27 sty 22:31
blabla: A możemy pisać zadania np z logiki?
27 sty 23:20
b10t: Jak masz jakieś, to wrzuć, nikogo chyba i tak nie ma
27 sty 23:26
dfas: noo z byle czego
27 sty 23:46
blabla: 1)Jak udowodnić, że iloczyn kartezjański f−kcji jeste f−kcją?
2) Czy to prawda, że jeśli isteniej przekształcenie odwrotne to f−kcja jest bijekcją, inaczej
takiego przekształcenie nie ma?
3) Czy ktoś potrafi określić czy funkcja jest surekcją z tq Darboux, albo na podstawie granic?
(mogę podać jakiś przykład) ?
29 sty 11:31