Ciagi..
Julia: oblicz sume S5 ciagu geomretrycznego
1) a1=1, a2+a3=20
2) a1= −4, S3=−12
Eta:
1/ a
1 = 1 a
2 = a
1 *q a
3 = a
1 *q
2
to:
1*q +1*q
2 = 20 => q
2 +q− 20 =0
policz deltę i podaj "q"
| | q5 −1 | |
S5 = a1* |
| ...policz
|
| | q −1 | |
zad2/ a
1 = − 4
ze wzoru a
3 − b
3 = ( a −b)( a
2 +ab +b
2)
| | (q−1)(q2 +q+1) | |
S3 = a1 * |
| =
|
| | q −1) | |
q≠1 skróć ( q −1) .... i policz deltę i podaj q
S
5 = ..... wzór z pierwszego przykładu ....
PS: przepraszam ,że tak d ługo , ale miałam sasiadkę przez chwilkę