Proszę o pomoc z góry dziękuję !!
Matix: Znajdź liczbę , której kwadrat jest równy iloczynowi sześcianu tej liczby i liczby o 2 od niej
większej
27 sty 20:16
sushi_ gg6397228:
napisz najpierw podana tresc wzorem matematycznym
27 sty 20:17
michal: właśnie nie ma

ale z można wywnioskować że bd to wyglądało tak x
2=x
3(x+2)
27 sty 20:19
Eta:
x −−− szukana liczba
x2= x3*(x+2)
27 sty 20:19
sushi_ gg6397228:
bo to miales zapisac, przeczytac tresc słowna i podac wzor
27 sty 20:20
matix: no wzór jest a dalej jak to zrobić
27 sty 20:29
sushi_ gg6397228:
na jedna strone; przemnozyć przez nawias ; potem cos wyciagnac; Δ, itd
27 sty 20:31
Eta:
x3(x+2)−x2=0
x2(x2+2x−1)=0
x=0 v x2+2x−1=0 Δ =....... dokończ
27 sty 20:33
Adi: dziękuje
27 sty 20:36
Matix: Ja również
27 sty 20:36
Eta:
To jesteście "klonami" ?
27 sty 20:37
Adi: nie

kumpel z klasy teraz napisał że jest na forum
27 sty 20:40
Eta:
27 sty 20:42
matix: x
2 − 2x − 1 −−−−− ktoś mi obliczy delte
29 sty 19:19
bezendu: Δ=(−2)2−4*1*(−1)=8
√Δ=2√2
29 sty 19:21
matix: a ile bd x1 a ile x2
29 sty 19:22
29 sty 19:24
matix: a jak bd x
2 + 2x−1 ile delta wynosi tyle samo
29 sty 19:27
bezendu: tak
29 sty 19:28
matix: dzięki
29 sty 19:30