Przekształcanie wykresów funkcji.
tim: Przekształcanie wykresów funkcji.
Hej. Potrzebuję krótkiego wyjaśnienia (tak, to ja tim) na temat przekształcania wykresów
funkcji, tzn mamy np. wykres f(x) = x i mamy go przekształcić do np. f(x) = x + 2 itd.. Kto
się zabierze za wytłumaczenie mi?
8 cze 19:32
Bogdan:
Czy chodzi o przesunięcie wykresu funkcji, czyli o translację?
8 cze 19:33
Mariusz: chętnie pomoge

więc od czego zaczynamy
8 cze 19:34
Eta:
Przesuwasz wykres f(x) = x w górę równolegle do osi OY o 2 jednostki

czyli o wektor u=[ 0, 2]]
8 cze 19:36
Mariusz: więc tak − jezeli wystepuje minus przed całością to wtedy mamy przekształcenie względem osi OX
, jezeli mamy minus tylko przed x to wtedy mamy wymetrie względem osi OY.
translacja o wektor − podaje wzór Tu[p,q czyli fx)=f(x−p)+q
8 cze 19:39
tim: do Bogdana: Jest napisane: przesunięcie wykresu funkcji (wymagania)
8 cze 19:40
tim: Oj, a napisałem wyżej przekształcanie.. <
8 cze 19:42
tim: Nie, no jednak chodzi o przekształcenia

, sam się zakręciłem.
8 cze 19:46
tim: Sam już nie wiem..
8 cze 19:46
8 cze 19:52
8 cze 19:54
tim: Jeszcze jedno. Mamy np. wektor →AB, i następnie mamy 2→AB, co oznacza dwójka?
8 cze 20:18
Basia:
wektor o tym samym kierunku, tym samym zwrocie i dwa razy większej długości
−2*a→
wektor o tym samym kierunku, przeciwnym zwrocie i dwa razy większej długości
(tak jak wektory sił w fizyce)
8 cze 20:23
tim:

Czyli wektor 2ab jest 2x dłuższy?
8 cze 20:25
Basia:
ogólniej:
b
→=k*a
→ dla k≠0
b
→ || a
→ (mają ten sam kierunek)
k>0 mają ten sam zwrot
k<0 mają przeciwny zwrot
np. ABCD równoległobok
E środek AB
AB
→=DC^
BA
→=−AB
→=−DC
→=CD
→
AE
→=EB
→=
12AB
→
AB
→=2AE
→
itd.
8 cze 20:30
tim: Ok. Kumam
8 cze 20:32
Basia:

Tak Tim, tylko wektory oznaczamy pojedynczymi małymi literami a
→,b
→ itd.
lub wskazując początek (punkt A) i koniec (punkt B) AB
→
8 cze 20:34
tim: Dobra, zapamiętam.
8 cze 20:35
tim: Ostatnie (jak narazie pytanie) mamy funkcje f(x) = 2x + 3, g(x) = 4x − 3, i mam obliczyć f(x) *
g(x) i będzie h(x) = (2x + 3)(4x − 3) ?
8 cze 20:36
tim: Bo jutro znowu idę do licuem na zajecia (akurat na roczny sprawdzian.. co za pech) i sie
podszkalam.
8 cze 20:37
Basia:
jeżeli tam jest znak mnożenia to tak
jeżeli trafiłbyś na taki zapis f og (to kółeczko byłoby niżej) to to jest złożenie czyli
g(f(x)) lub f(g(x))
bo są różne szkoły czytania tego zapisu
(moim zdaniem pierwsza jest logicznie poprawna bo f składamy z g
g(f(x))≠f(g(x))
8 cze 20:59