Prosze o pomoc
Buc Kipic: Prosze o pomoc
a) wyznacz wsyztskie pary liczb naturalnych dla ktorych a2 − b2 = 36
b) wyznacz wszystkie pary liczb całkowitych a i b dla ktorych a2 − b2 = 15
niemam pojecia jak te zadania zaczac
27 sty 20:04
Eta:
a) ( a−b)(a+b)=36= 1*36=2*18=3*12=4*9=6*6
a−b=1
a+b=36
−−−−−−−
| | 37 | |
2a= 37 ⇒ a= |
| ∉N −− odpada |
| | 2 | |
a−b=2
a+b=18
−−−−−−−−
2a= 20 ⇒a=10 to b=8 −−− pasuje
działaj dalej samodzielnie ...
27 sty 20:09
sushi_ gg6397228:
wzory skroconego mnozenia zastosowac dla lewej strony
x*y= 36 i rozpisac jakie moga byc te x,y
27 sty 20:10
Eta:
27 sty 20:11
ICSP: Eta wypadałoby jeszcze dodać słówko dlaczego nie moze zachodzić :
= 6*6 = 9*4 = 12*3 = 18*2 = 36 *1
27 sty 20:13
Eta:

każdy to wie !
27 sty 20:14
ICSP: ja wiem dlaczego

ty wiesz dlaczego

sushi
gg6397228 zapewne też wie dlaczego

ale czy Buc Kipic wie dlaczego
27 sty 20:19
Eta:
To mu powiedz
27 sty 20:20
ICSP: a,b ∊N ⇒ a−b < a+b − z tego mamy że kombinacje 9*4 , 12*3 . 18*2 , 36*1 są niemożliwe
27 sty 20:27
Buc Kipic: dziekuje za odpowiedz
28 sty 09:06